Monumentul Matei Corvin impresionează pe orice turist prin statica sa monumentală. Este proiectată pe fațada sudică a Bisericii Sf. Mihail. Este înscris în lista statuilor memoriale ale UNESCO, ocupând locul al 5-lea.
Operă a sculptorului Ioan Fadrusz și a arhitectului Pakei Lajos, a câștigat Marele Premiu la Expoziţia Mondială de la Paris din anul 1900. Ansamblul statuar a fost dezvelit în 1902, în Piața Unirii de astăzi.
Momumentul îl înfățișează pe regele Matia Corvin într-o ipostaza ecvestră impunătoare, primind omagiul conducătorilor contemporani:
- Blasiu Magyar, vestit căpitan de oști
- Pavel Chinezu, banul Timișoarei
- Ștefan Zapolya, palatinul Ungariei – al doilea om în stat și bunicul viitorului rege
- Ștefan Bathory, voievodul Transilvaniei
Localizare
În ultimii ani, Monumentul Matei Corvin, a fost considerat ca fiind punctul zero al întâlnirilor tinerilor din oraș. „La coada calului”, în spatele statuii, așa cum mai este numit acest loc, tinerii din Cluj Napoca își dau întâlnire indiferent dacă e zi sau noapte.
Fiind amplasată în Piața Unirii, statuia se află înconjurată de foarte multe clădiri vechi care datează încă din secolul 18, obiective turistice, locuri de distracții, bulevarde și zone pietonale.