Grupul Statuar Școala Ardeleană, Cluj Napoca

0
3259

Istoric și detalii. Creație a sculptorului Romulus Ladea, monumentul Grupul Statuar Școala Ardeleană a fost dezvelit la 30 iunie 1973. Situat pe amplasamentul Lupei Capitolina, care a stat în acel loc între anii 1967-1973, opera de artă este plasată la intrarea principală a Universității Babeș Bolyai și reprezintă statuile de bronz ale unor reprezentanți de marcă ai Școlii Ardelene. Aceste personalități, de la stânga spre dreapta,sunt Samuil Micu (1745-1806), Gheorghe Șincai (1754-1816) și Petru Maior (1761-1821).

Școala Ardeleană a fost o mișcare culturală românească de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, inițiatăde Biserica Română Unită cu Roma, care a avut ca obiectiv principal emanciparea românilor transilvăneni și a celor de peste Carpați. din punct de vederespiritual și politic.Școala Ardeleană a introdus grafia latină în limba română, care până atunci se scria cu caractere chirilice. Această grafie, inițial folosită de Biserica Română Unită cu Roma, a fost adoptată de intelectualii ortodocși în secolul al XIX-lea.

Monumentul de pe strada Mihail Kogălniceanu reprezintă un omagiu adus celor trei mari personalități ale acestei mișcări, ale căror opere au reușit să trezească conștiința națională a românilor. Cele mai reprezentative dintre aceste lucrări au fost:

  • ”Istoria și lucrurile și întâmplările românilor”, Samuil Micu
  • ”Hronica românilor și a mai multor neamuri”, Gheorghe Șincai
  • ”Istoria pentru începutul românilor în Dachia”, Petru Maior

Localizare.Grupul Statuar Școala Ardeleană este situat la intrarea principală a Universității Babeș Bolyai, pe strada Mihail Kogălniceanu nr 1, în zona centrală a orașului.Monumentul se află la 5 minute distanță pietonală de Piața Unirii și Bulevardul Eroilor. Cea mai apropiată stație a mijloacelor de transport în comun este următoarea:

  • stația Memorandumului,strada Memorandumului, cu liniile 1, 22, 24, 24B, 6, 7, 9, 25, 29, 30, 42, 52;

Accesul în zonă se poate face și cu mașina personală, grație parcării din Piața Unirii și parcării Primăriei, cu intrare din Piața Lucian Blaga, ambele fiind parcări cu plată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here