Istoric și detalii. Creație a sculptorului Romulus Ladea, monumentul Grupul Statuar Școala Ardeleană a fost dezvelit la 30 iunie 1973. Situat pe amplasamentul Lupei Capitolina, care a stat în acel loc între anii 1967-1973, opera de artă este plasată la intrarea principală a Universității Babeș Bolyai și reprezintă statuile de bronz ale unor reprezentanți de marcă ai Școlii Ardelene. Aceste personalități, de la stânga spre dreapta,sunt Samuil Micu (1745-1806), Gheorghe Șincai (1754-1816) și Petru Maior (1761-1821).
Școala Ardeleană a fost o mișcare culturală românească de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, inițiatăde Biserica Română Unită cu Roma, care a avut ca obiectiv principal emanciparea românilor transilvăneni și a celor de peste Carpați. din punct de vederespiritual și politic.Școala Ardeleană a introdus grafia latină în limba română, care până atunci se scria cu caractere chirilice. Această grafie, inițial folosită de Biserica Română Unită cu Roma, a fost adoptată de intelectualii ortodocși în secolul al XIX-lea.
Monumentul de pe strada Mihail Kogălniceanu reprezintă un omagiu adus celor trei mari personalități ale acestei mișcări, ale căror opere au reușit să trezească conștiința națională a românilor. Cele mai reprezentative dintre aceste lucrări au fost:
- ”Istoria și lucrurile și întâmplările românilor”, Samuil Micu
- ”Hronica românilor și a mai multor neamuri”, Gheorghe Șincai
- ”Istoria pentru începutul românilor în Dachia”, Petru Maior
Localizare.Grupul Statuar Școala Ardeleană este situat la intrarea principală a Universității Babeș Bolyai, pe strada Mihail Kogălniceanu nr 1, în zona centrală a orașului.Monumentul se află la 5 minute distanță pietonală de Piața Unirii și Bulevardul Eroilor. Cea mai apropiată stație a mijloacelor de transport în comun este următoarea:
- stația Memorandumului,strada Memorandumului, cu liniile 1, 22, 24, 24B, 6, 7, 9, 25, 29, 30, 42, 52;
Accesul în zonă se poate face și cu mașina personală, grație parcării din Piața Unirii și parcării Primăriei, cu intrare din Piața Lucian Blaga, ambele fiind parcări cu plată.