Istoric și detalii. Operă a sculptorului Ion Vasiliu, monumentul a fost realizat în memoria celor trei conducători ai răscoalei țărănești din Transilvania, între 1784 și 1785: Horea (Vasile Ursu Nicola), Cloșca (Ioan Oarga) și Crișan (Marcu Giurgiu). Răscoala condusă de cei trei, izbucnită în timpul guvernatorului Samuel von Brukenthal și al împăratului Iosif al II-lea, a constituit într-o mișcare a țăranilor din Transilvania, îndreptată în principal împotriva privilegiilor nobilimii de la acea vreme. Revolta a început în satele Curechiu și Mestecăniș din Hunedoara, prin atacarea și incendierea unor reședințe nobiliare, iar mai apoi s-a extins în părțile de vest ale Ardealului.
Cererile cele mai importante ale revoluționarilor au fost desființarea nobilimii, împărțirea pământurilor, plata impozitelor de către toți locuitorii, desființarea iobăgiei și dreptul de înrolare în regimentele de graniță. Răscoala a fost înăbușită din cauza trădării unor țărani atrași de cei 300 de galbeni pe care autoritățile le-au oferit ca răscumpărare pentru prinderea celor trei conducători. Astfel, Horea și Cloșca au fost primii capturați (la 27 decembrie 1784) și executați prin tragerea pe roată, pe platoul ”La Furci” din Alba-Iulia. Crișan, capturat la 30 ianuarie 1785 tot prin trădare, s-a spânzurat în închisoare.
Cu toate că revolta a fost stinsă, moartea celor trei conducători nu a fost în zadar, deoarece la 22 august 1785, iobăgia din Ardeal a fost desființată de împăratul Iosif al II-lea.
Localizare. Statuile celor trei revoluționari se află în fața hotelului ”Grand Hotel Napoca”, în Piața Horea, Cloșca și Crișan, la intersecția străzilor Octavian Goga, General Eremia Grigorescu, General Dragalina și Bulevardul 1 Decembrie 1989.
Aflându-se foarte aproape de Parcul Central, accesul în această zonă poate fi făcut ușor pietonal, cu mașina sau cu mijloacele de transport în comun. Cea mai apropiată stație de autobuz, aflată chiar lângă monument, este următoarea: