În această vară a avut loc proiectul CjX.ro, înființat și demarat de doi bloggeri clujeni cu scopul de a promova orașul nostru în Europa ca viitoare Capitală Culturală Europeană a Tineretului 2016 și posibilă Capitală Culturală Europeană în 2021. Proiectul și-a propus să strângă cât mai multe informații de la 16 alte foste și actuale capitale culturale europene care ar putea să ajute Clujul să descopere rețeta succesului.
Gabriel Aldea şi Dan Ciulea au pornit într-o călătorie inedită în 16 foste, actuale şi viitoare Capitale Culturale Europene pentru a se informa despre demersurile şi eforturile făcute pentru acest titlu, pe care să le poată împărtăşi cu toţi clujenii. Traseul lor, care a cuprins oraşele Cluj-Napoca, Pecs, Linz, Maribor, Genova, Marseille, San Sebastián, Guimarães, Lille, Mons, Luxembourg, Essen, Leeuwarden, Riga, Plzen, Wroclaw, Kosice şi Sibiu, a fost descris pe site-ul dedicat călătoriei, CJX.ro, astfel că toţi susţinătorii au putut fi alături de ei şi au putut promova această idee îndrăzneaţă.
Iată mai jos ce au avut de spus cei doi protagoniști despre acest proiect.
Care a fost ideea de bază care a dus la acest proiect inedit?
Gabi: Am dorit sa oferim un exemplu de implicare activa din partea unei comunitati, de sustinere a candidaturii orasului Cluj-Napoca si de promovare acestuia la nivel european.
Ce reprezintă CJX?
Gabi: CJX este jurnalul proiectului si calatoriei noastre prin Europa. Vara aceasta am strabatut >10.000 km trecand prin 16 tari si 16 foste, actuale si viitoare Capitale Culturale Europene. Prin CJX am creat o conexiune cu orasele de la care avem ce invata pentru a arata ca putem fi o adevarata Capitala Culturala Europeana.
foto: CJX la Marseille
Cum au primit clujenii, comunitatea online și sponsorii ideea voastră? Ați fost susținuți și după ce ați început călătoria?
Gabi: Ideea a fost primita foarte bine, cu entuziasm. Ne-am bucurat de o sustinere nationala, de la sponsori si parteneri pana la bloggeri, presa si TV. Intr-adevar, a fost putin scepticism la inceput, insa am reusit sa demonstram ca putem duce la capat tot ce ne-am propus, iar acest proiect poate fi unul important pentru Cluj-Napoca.
Care au fost obiectivele voastre înainte de a pleca? Le-ați îndeplinit pe toate?
Gabi: Obiectivele noastre au fost sa stabilim legaturi cu fiecare oras in parte, sa promovam Clujul si sa invatam din greselile si succesurile altora. Pe langa acestea, am dorit sa oferim un jurnal de calatorie ce poate inspira pe oricine doreste sa viziteze cel putin una din tarile de pe traseul nostru. Ne-am propus sa producem continut relevant atat text, cat si foto-video. Consideram ca ne-am indeplinit lista de obiective.
foto: CJX la Luxembourg
Ați vizitat 16 foste, actuale și viitoare Capitale Culturale Europene. Care v-au plăcut cel mai mult și de la care credeți că are Clujul cel mai mult de învățat?
Gabi: Personal mi-au placut cel mai mult orase precum San Sebastian sau Leeuwarden. Clujul ar avea multe de invatat de la fiecare in parte, insa orasele ce se pregatesc pentru titlul de Capitala Culturala Europeana consider ca ar avea mai multe de oferit, idei de actualitate.
Dan: Din punctul meu de vedere, Linz din Austria. Datorită transformării orasului prin proiectul ECOC, a colaborarii bune cu Ministerul de Turism si a faptului ca s-a alocat un buget post-Capitala Culturala Europeana, in conditiile in care foarte putine orase au facut acest lucru.