Panorama orașului Cluj-Napoca este una destul de spectaculoasă și merită văzută cel puțin odată dacă vizitezi Clujul. Când este văzut de sus, Clujul își arată toate culorile, își arată clădirile moderne contrastând cu monumentele istorice și devine un răsfăț pentru ochi. Noi am găsit cele mai bune locuri din oraș pentru a putea vedea panorama Clujului așa cum trebuie. Iată care sunt acestea.
Dealul Feleacului
Dacă vrei să vezi Clujul panoramic înainte să intri în oraș, cel mai bun loc este dealul Feleacului. Feleacul e un sat situat la 7 km de municipiu și, fiind situat pe un deal, este un punct bun pentru a vedea frumoasa panoramă a Clujului. Panorama este și mai spectaculoasă noaptea, când Clujul este foarte bine conturat de iluminatul public.
Dealul Cetățuii
Odată ce ai intrat în oraș și ai început să îl vizitezi, nu trebuie să ratezi dealul Cetățuii. A fost denumit așa datorită fortăreței în formă de stea a Clujului vechi. Dealul măsoară doar aproximativ 400 m în înălțime. Aici a fost construit hotelul Belvedere, dar și o cruce (ridicată inițial în memoria celor închiși în temnița fortificației și reconstruită după ce a fost distrusă de comuniști). Având acces la un restaurant cu terasă, poți să te bucuri de panorama Clujului în timp ce îți bei cafeaua, cu condiția să urci cele 237 de scări care duc spre Cetățuie.
Turnul bisericii Sf. Mihail
Fiind una dintre cele mai vechi si impozante clădiri din Cluj-Napoca, biserica Sf. Mihail, construită în stil gotic în secolul XIV, dispune de un turn înalt de 80 m și este înscrisă în patrimoniul monumentelor istorice din județ. Fiind situată în centrul Clujului, turla bisericii face un punct crucial de observare a panoramei. Spre deosebire de celelalte puncte de observare menționate, aici este necesară achitarea unei taxe simbolice pentru a putea urca în turn. De acolo însă, se observă foarte clar „strada în oglindă” precum și o mare parte a frumosului oraș transilvănean.
Varianta Zorilor – Mănăștur
Dacă vrei să vezi o panoramă mai neconvențională și în același timp să vezi de sus cel mai mare cartier al Clujului, Mănășturul, cel mai bine e să urci varianta Zorilor – Mănăștur. Drumul separă cele două cartiere, iar limita cartierului Zorilor oferă o vedere interesantă a cartierului Mănăștur. Dacă te afli la limita Mănășturului, vei putea vedea cimitirul de pe deal, iar orizontul este compus din blocurile cartierului Zorilor deasupra cărora răsare soarele dimineața.
Turnul de apă din Grădina Botanică
Odată ajuns în cartierul Zorilor, este imperativ să vizitezi Grădina Botanică „Alexandru Borza”, care este și ea înscrisă în patrimonial monumentelor istorice din județ. Turnul de apă din Grădina Botanică oferă o panorama superbă a grădinii, dar și a orașului.
Indiferent de care dintre opțiuni o alegi, asigură-te că iei cu tine aparatul foto, pentru că priveliștea este atât de frumoasă încât vei dori să o imortalizezi.