Indiferent dacă vorbim despre mașina personală sau o mașină închiriată, călătorie cu un astfel de autovehicul implică o serie de aspecte importante pe care te sfătuim să le iei în calcul pentru a ajunge cu bine la destinație. Iată care sunt câteva dintre acestea.
Verifică funcționalitatea mașinii
Unul dintre principalele aspecte la care trebuie să acorzi o atenție sporită este funcționalitatea mașini. În această categorie intră atât funcționarea ei tehnică, cât valabilitatea actelor mașinii. Astfel, înainte de a pleca într-o călătorie, este bine să faci o vizită la service, în cazul în care o să pornești la drum cu mașina personală. Acest lucru nu este necesar dacă apelezi la o agenție rent a car deoarece de acest aspect trebuie să se ocupe firma de la care închiriezi mașina.
În schimb, indiferent dacă închiriezi sau nu autoturismul, trebuie să verifici actele acestuia. Astfel, trebuie să te asiguri ca are asigurarea obligatorie valabilă, că are rovigneta plătită și acestea acoperă toată perioada și toate teritoriile unde vrei să ajungi. De asemenea, în cazul în care apelezi la o agenție rent a car, citește cu atenție contractul și asigurate că îți cunoști drepturile și obligațiile înainte de a semna.
Fii pregătit pentru situațiile neprevăzute
Pe parcursul unei călătorii mai lungi cu mașina, pot apărea situații neprevăzute chiar dacă ai făcut toate verificările autoturismului înainte de a pleca la drum. Oricând poți face o pană de cauciuc sau îți poate cea o piese aparent bună. De asemenea, s-ar putea să fi implicat într-un accident rutier, chiar dacă nu este din vina ta. Pentru a trece peste aceste situații cu cât mai puține bătăi de cap, este bine să nu pleci la drum fără o roată de rezervă și un chit de pană, dar și să ai la tine o trusă de prim ajutor. Este posibil ca, în cazul unei pene, să poți să rezolvi chiar tu problema și să îți continui drumul. De asemenea, nu uita ca înainte să pornești în călătorie să iei datele de contat ale unei firme de tractări auto, pentru situațiile în care probleme mașinii sunt mai grave și nu vei mai putea continua călătoria.
Fă pauze de odihnă
Nu în ultimul rând, respectă orele de condus. Cu toții suntem grăbiți sau nerăbdători să ajungem cât mai repede la destinație, însă, în cazul în care aceasta se află la câteva sute de kilometri distanță, condusul poate deveni destul de obositor, ceea ce duce la pierderea concentrației. În cazul în care călătorești singur sau ești singurul șofer din mașină, fă pauze de odihnă la câteva ore. Oprește într-o zonă mai accesibilă și fă o scurtă plimbare pentru a te dezmorții. De asemenea, dacă unul dintre pasagerii tăi are carnet de conducere, roagă-l să conducă și el o porțiune din traseu, pentru a avea timp să te odihnești.
Acestea sunt doar câteva dintre aspectele pe care poți să le iei în calcul atunci când îți planifici o călătorie cu mașina, însă lista poate fi continuată de tine, cu alte situații cu care te-ai mai confruntat sau de care crezi că te vei putea lovi în timpul deplasării cu mașina.
Sursă foto: © Nejron | Dreamstime.com