Lacul Tarnita – judetul Cluj

Lacul Tarnita – judetul Cluj

3 10706

Lacul Tarnița este al doilea lac de acumulare dupa localitatea Someșul Rece din comuna Gilău din direcția Cluj Napoca. Distanța între Barajul Lacul Tarnița și municipiul Cluj Napoca este de circa 27 km la intrarea pe baraj și circa 35 km până la zona „Coada Lacului” unde lacul se subțiază și devine un râu ce alimentează continuu barajul cu apa proaspătă din munții Mărișel.

Frumusețile zonei sunt cunoscute atât de localnici, cat și de clujenii ce o vizitează, în special în weekenduri, reprezentând și un important punct de agrement.

Fiind o zonă frumoasă din munții Apuseni cu multe peisaje unice și aproape de Cluj Napoca, pe malul lacului Tarnița s-au construit foarte multe vile, pensiuni și cabane.

Activitățile recreative desfășurate pe lac sunt înnotul, pescuitul, plimbările cu barca sau jetski-ul, însă majoritatea se desfășoara în cadru neorganizat.

Se spune că pe fundul lacului există pești ce depășesc 1-2 m lungime.

Descriere Lacul Tarnița din județul Cluj

Lacul Tarnița din județul Cluj este un frumos lac de acumulare ce are o suprafață de circa 215 ha cu o lungime de peste 8 km și o adâncime maximă de peste 70 de metri. Apa din barajul Tarnița este adusă de râul Someșul Cald.

 

Barajul Tarnița a fost construit în anul 1974, cu scop de a produce energie electrică. Forma acestuia este asemănătoare cu un arc, având o lungime a coronamentului de 237 m și înălțime de 97 m.

Recomandări

Dacă ești turist și stai în Cluj Napoca câteva zile, merită să admiri peisajul atât ziua, cât și noaptea. Seara, acest peisaj este izbitor ca frumusețe prin contrastul dintre pădurea întunecoasă din jur și barajul iluminat. (se poate face acest traseu dus-întors din Cluj Napoca în maximum 1h).

foto

3 Comentarii

  1. Este variant de un autobus care merge la Somesul Cald, si ulterior pe jos pana la Tarnita. sau varianta de a lua un bus spre Marisel, care trece pe langa Tarnita.
    Cel mai bine e sa te interesezi la autogara din Cluj Napoca.

  2. din avion sau foto cu drona este frumos.eu am fost azi 25.06.2016.din tg mures.m-am dus,am vazut si repede ,fara sa stam nici o ora am plecat ca alungati de acolo.gunoaie cit cuprinde,apsolut neamenajat vreun acces catre lac,unde este in regula,este proprietate particulara.pt.omul de rind,care vrea sa stea o zi fara cazare sa se simta bine,pe malul lacului,este nerecomandat.mi-a ramas un gust amar.recomand acest loc dusmanilor mei sau mai bine sa cazeze pe malul acelor lacuri,imigranti,ca e aproape perfect cu gunoaiele si celelalte.

Lasa un Raspuns