Transport Cluj

Dacă ai luat o amendă de parcare în Cluj Napoca, uite care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a o achita.

Dacă atunci când te-ai întors la mașină te-ai trezit cu o „Notă de Constatare” la ștergătoare pe parbriz, care te anunta că:  „ Stimate conducător auto, vă informăm că ați încălcat prevederile Regulamentului de adminstrare a parcărilor publice……”, atunci îți spunem de la bun început că ai nevoie de răbdare! Multa răbdare până să îți rezolvi problema 🙂

Pe Nota de Constatare trebuie să fie trecute:

 • Numărul de înmatriculare a mașinii tale
 • Zona sau strada unde este parcată mașina ta
 • Ora la care s-a constatat ca nu aveai parcarea platită
 • Numele agentului constatator (cel care te-a încălțat cu amenda)
 • Semnătura agentului constatator

După tot textul prin care-ți explică ce ai încălcat prin faptul că nu ai plătit parcarea, jos, la final va fi trecută de mână adresa, data și ora la care trebuie să te prezinți personal pentru a ți se încheia procesul verbal de constatare.

De aici începe distracția!

În primul rând, trebuie să știi că doar la data și ora trecută pe Nota de Constatare îl vei găsi pe cel care ți-a dat amenda, în cazul în care nu poți să ajungi riști să nu-l mai găsești pentru ca el ulterior va merge pe teren să mai încalțe și pe alți conducători cu amenzi de parcare.

În al doilea rând, trebuie să găsești adresa, care de multe ori pentru localnici este o provocare, dar mai ales pentru cei care nu sunt din oraș. Locul în care trebuie să mergi diferă de la un sector la altul, adică, politiștii comunitari (cei care dau amenzile) sunt împărtiți pe zone ale Clujului și au anumite sedii unde vin pentru a întocmi procesul verbal. Deci, adresa o vei găsi trecută de mână de fiecare agent constatator.

După ce, într-un final, ai găsit locația și ți-ai ridicat procesul verbal de de constatare, cu acesta trebuie să mergi să faci plata la locațiile precizate de agentul constatator.

De reținut! Păstrează procesul verbal și dovada plății amenzii, deoarece de multe ori s-a întâmplat ca după un anumit timp oamenii să fie anunțați că de fapt plata amenzii nu a fost procesată și că trebuie să faci dovada sau să o plătești din nou.

Recomandările noastre sunt:

– folosește plata prin SMS, deoarece este mult mai simplă (vezi – Cum poți să plătești parcarea în Cluj Napoca?)

– să îți lași mașina la unitățile de cazare unde ești cazat și să folosești transportul în comun sau taxiul ( vezi aici care sunt pensiunile sau hotelurile cu parcare).

Sursa info: http://www.cazareclujnapoca.ro/

Oraşul Cluj Napoca este unul aglomerat în special pe perioada anului universitar, cu precădere în timpul săptămânii, de aceea găsirea unui loc de parcare în centrul oraşului poate fi o provocare în orele de vârf.

Află mai jos care sunt modalităţile de plată a parcărilor în Cluj Napoca.

Locurile de parcare în Cluj Napoca sunt împărţite în 2 zone: zona 1 (zona centrală şi ultracentrală) şi zona 2 (zona semicentrală).

 1. Tichete de parcare răzuibile

De unde cumperi tichete de parcare răzuibile?

Tichete de parcare răzuibile se pot achiziţiona de la casele de bilete de autobuz, de la anumite magazine alimentare aflate în aria locurilor de parcare, de la unele firme care au intrare din strada principală (xerox-uri, pensiuni etc) sau de la primăria Cluj Napoca.

Aceste locuri se pot identifica uşor după autocolantul lipit la intrarea în unitate, vezi imaginea de mai jos:

parcare-in-cluj-napoca

Cum se folosesc tichetele de parcare răzuibile?

Un tichet de parcare poate să aibă o valoare de 1 leu sau 2 lei, iar durata de acoperire este de 30 min, o oră sau 2 ore, în funcţie de zona în care se află locul de parcare: zona 1 sau zona 2.

Trebuie răzuite celulele care reprezintă:  luna, ziua, ora şi minutele.

Tichetul se pune la vedere în dreptul parbrizului.

 1. Plata la tonomat cu monede de 5, 10, 50 bani

Aparatele de parcare se află de obicei în zona locurilor de parcare, ele deservesc o anumită arie, de aceea trebuie să va uitaţi după cel mai apropiat aparat care de multe ori poate fi pe cealaltă parte a drumului.

Plata cu monede se face direct la aparat în fanta (celula) specială ce permite introducerea monedelor. Pe măsură ce adăugaţi mai multe monede creşte şi timpul de parcare acoperit şi ora până la care este plătită parcarea. Ulterior se apasă pe butonul de emitere bon (cel de jos), care va înregistra plata şi va va oferi un bon (o dovadă a plăţii) pe care trebuie s-o puneţi în maşină în loc vizibil la fel ca şi tichetele de parcare.

 1. Plata la tonomat cu Cardul

La aceleaşi aparate specifice la care se poate face plata cu monede, există posibilitatea de plata cu cardul. De reţinut că unele nu funcţionează!

Plata cu cardul se poate face după ce s-a introdus cardul în aparat şi se tastează codul PIN. Ulterior se fixează timpul şi ora până la care se doreşte plata locului de parcare. După emiterea bonului (dovada plăţii) acesta se pune la loc vizibil în maşină.

 1. Plata prin SMS

Plata prin SMS la numărul 7420 este relativ simplă, însă trebuie făcută cu atenţie pentru a nu face greşeli în tastarea zonei şi a numărului maşinii.

În primul rând, trebuie să verificaţi în ce zona de parcare sunteţi (zona 1 sau zona 2), deoarece diferă timpul pe care trimiterea unui SMS îl acoperă. Vezi poză de mai jos

plata-parcare-cluj-napoca-prin-sms

Costul unui SMS este de 0,45 Euro+TVA şi acoperă 60 min pentru Zona 1, în timp ce un SMS pe Zona 2 acoperă 120 min.

Paşii de plată:

Se trimite SMS la numărul scurt 7420 cu numărul 401 (pentru zona 1) sau 402 (pentru zona 2) urmat de numărul maşinii. Ulterior veţi primi un SMS de confirmare care va conţine ora până la care s-a făcut plata, zona şi numărul maşinii introduse (pentru care s-a făcut plata).

Exemplu:

Dacă va aflaţi cu maşina în zona 2 veţi trimite SMS la 7420 cu textul:   402BM01XXX

 1. Plata la parcările cu Barieră

Plata în parcările cu barieră se face la finalul timpului în care aţi staţionat în parcare, pe baza tichetului primit la intrarea în parcare, de aceea e important să nu-l pierdeţi. Pentru a evita blocajele, plata se face înainte de a pleca spre maşină!

 1. Plata Parking-urilor

Plata la parking-urile din Cluj Napoca se face la fel ca la parcările cu barieră, pe baza bonului de la intrare. Pentru a evita blocajele, plata se face înainte de a pleca spre maşină!

Este recomandat să lăsați maşina în parcarea unităţii de cazare în care sunteţi cazat şi să folosiţi transportul în comun sau taxi-urile. Vezi aici care sunt unităţile de cazare care oferă şi parcare!

Sursa:  cazareclujnapoca.ro

0 1200

Autogara Beta din Cluj Napoca este o investiție nouă și modernă, clasificată ca autogară internațională. Traseele județene, naționale și internaționale sunt deservite de companii importante de transport rutier de călători pentru a asigura siguranța călătorilor, dar și promtitudine și confort. Rutele interne sunt asigurate de firmele Dacos, Azur, Normandia, Transmix și Dany Trans, care pun la dispoziția călătorilor curse zilnice spre cele mai importante orașe din România, dar și împrejurimi. Traseele internaționale, spre orașele din Ungaria, Austria, Germania, Franța, Spania, Portugalia, Bulgaria, Turcia, Italia, Anglia, Irlanda, Olanda, Norvegia, Belgia, Danemarca, Suedia, Grecia și Slovacia, sunt deservite de companiile Atlassib, Eurolines sau Saiz Tour, care pun la dispoziția călătorilor curse zilnice sau săptămânale.

Adresa: str. Giordano Bruno 1-3

Email: office@autogarabeta-cluj.ro

informatii@autogarabeta-cluj.ro

Telefon: 0264.455.249

http://www.autogarabeta-cluj.ro

Localizare

Autogara din Cluj Napoca este localizată pe strada Giordano Bruno, nr 1-3, la ieșirea spre Zalău. Din Piața Unirii se poate ajunge cu mașina la Autogară mergând pe strada Regele Ferdinand, strada Horea, după care în Piața Gării se virează la stânga și se înaintează până pe strada Locomotivei. După pod, pe partea stângă, lângă hotelul Beta, se află Autogara.

0 1249

În Cluj Napoca primele curse destinate transportului civil au fost derulate de pe aeroportul militar Someșeni, fondat de Serviciul Național de Navigație Aeriană. În 1932, Ministerul Român al Industriei și Comerțului hotărește înființarea aeroportului din Cluj, care devine aeroport internațional în anul 1933, odată cu efectuarea primului zbor al Liniilor aeriene cehe CSA pe ruta Praga-Cluj-București.

În 15 noiembrie 1935 au fost deschise noi rute spre Moscova, Satu Mare și Cernăuți. După intensificarea activităților, s-a construit și terminalul de pasageri, inaugurat în 1939. În timul celui de-al doilea război mondial, aeroportul a devenit unul militar, fiind considerat cel mai important din Transilvania. Aeroportul este distrus în urma bombardamentelor, dar activitatea este reluată prin operarea de către Compania Transporturilor Aeriene Româno-Sovietice. Până în 1960, când începe o primă fază de modernizare, activitatea aeroportului s-a desfășurat într-o clădire care ținea loc de aerogară, de spații administrative și tehnice. În 1970 aeroportul devine operațional și echipat cu toate dotările necesare unei funcționări în deplină siguranță.

[nggallery id=59]

Între 1971-1996 pe aeroportul din Cluj Napoca s-au desfășurat numai zboruri interne, spre București, iar pe timpul verii și spre Constanța. În 12 septembrie 1996 este redeschis traficul internațional de pasageri și marfă și începând din anul 2000 compania Tarom introduce două destinații noi: Viena și Frankfurt, iar compania Carpatair operează zboruri spre Florența și Bergamo. În 2008 și 2009 au fost finalizate lucrările de construcțiie a noilor terminale de Sosiri și Plecări, iar în 2010 a fost înregistrat în decursul unui an calendaristic primul pasager cu numărul 1 milion.

În prezent, aeroportul din Cluj Napoca oferă curse regulate, cargo sau charter spre București, Austria, Belgia, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Spania și Ungaria.

Localizare

Aeroportul Internațional din Cluj Napoca se află la intrarea în Cluj Napoca dinspre Dej, pe partea dreapta a drumului.

[google-map-v3 width=”440″ height=”250″ zoom=”14″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”46.781842,23.686906{}servicii-turistice.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

 • Telefon: 0264 307 500
 • www.airportcluj.ro
 • E-mail: office@airportcluj.ro
 • Adresa: Traian Vuia, Nr. 149-151, 400397 Cluj-Napoca, România

Accesul cu mașina din centrul orașului Cluj Napoca se face înaintând pe Calea Dorobanților, strada Aurel Vlaicu și Strada Traian Vuia. Pe partea stângă se află Aeroportul Internațional Cluj Napoca.

Foto

2 1887

„Dezvoltarea transportului public a fost stimulată de legarea în circuitul feroviar a gării Cluj în anul 1870. Tendința inițială a transportului public a fost să lege cartierele orașului cu gara Cluj.

Primele forme de transport public au fost pe cale ferată cu tracțiune hipo, iar apoi tracțiunea a fost asigurată de locomotiva cu aburi (1898).

După primul război mondial odată cu înviorarea activității economico-sociale și creșterea semnificativă a numărului de locuitori (în 1920 se ajunge la 83.000 locuitori), problema transportului public devine stringentă.

În anul 1922, două autocamioane “Saurer” rămase captură de război, cumpărate de la armată și recondiționate și carosate în autobuze, dintre care unul cu etaj descoperit (acoperit cu rogojină pe timp de ploaie), rezolvă problema transportului de călători în oraș de la barierele Someșeni (azi p-ța Mărăști) pe strada Dorobantilor, centru, gara CFR.  (….)

În pragul celui de-al doilea război mondial erau organizate în total nouă linii de autobuz dintre care trei erau sezoniere. (…)

Dotarea cu autobuze din producția internă, precum și introducerea în anul 1959 a transportului electric urban cu troleibuze din producția autohtonă au însemnat o etapă semnificativă în activitatea de transport urban în municipiul Cluj. (…)

Creșterea semnificativă a populației orașului ca urmare a procesului de industrializare de după anul 1970 duce la introducerea transportului cu tramvaiul în anul 1987.

La 01.01.1991 în tendința generală de după revoluție intreprinderea se descompune în unități de transport local autonome pentru fiecare municipiu din județ. În municipiul Cluj-Napoca se înființează Regia Autonomă de Transport Urban Călători.„

Afla toată istoria transportului în comun din Cluj Napoca pe site-ul: http://www.ratuc.ro/istoric.htm.

Informații utile

Prețul biletului de călători este 3,5 lei (2013) în care sunt incluse 2 călătorii pentru o persoana sau 1 călătorie pentru 2 persoane. De reținut că biletele trebuie compostate la urcarea în autobuze sau troleibuze, adică se introduc în mici aparate acționate manual sau electric ce perforeaza capătul biletului.

Biletele se cumpără din stațiile de călători de la chioșcurile de bilete.

Pentru informații actualizate ale biletelor, abonamentelor sau reducerilor la prețul călătoriei, intrați pe link-ul: http://www.ratuc.ro/tarife11.php.

Ultimile plecări ale autobuzelor și troleibuzelor din Cluj Napoca se efectuează de la capătul de linie între orele 22:30-22:45.

Pentru informații detaliate accesați link-ul: http://www.ratuc.ro/baza/pdf/ultime.pdf

Date de contact

R.A.T.U.C. Cluj-Napoca

Sediu la adresa B-dul 21 Decembrie 1989 nr: 128-130, Cluj-Napoca

Telefon: 0264.430.919

Fax: 0264.430.931