Teatru / Opera

0 1193

Cluj-Napoca, un oraș cu o afinitate deosebită pentru multiculturalism, deține un exemplu elocvent în acest sens, prin Teatrul de Păpuși „Puck”, care evidențiază faptul că diversitatea culturală poate produce lucruri frumoase. Acesta a fost înființat în anul 1950, având ca specific o activitate paralelă a celor două secții: română și maghiară. De-a lungul timpului a participat la foarte multe festivaluri naționale și internaționale, de multe ori obținând rezultate notabile fapt care denotă calitatea acestor spectacole. Printre reprezentațiile lor de referință amintim: Visul unei nopți de vară, Scufița Roșie, Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, Elefănțelul curios și multe altele.

Teatrul „Puck” a devenit recent membru al Asociației Internaționale a Teatrelor pentru copii și tineret, din care fac parte aproximativ 85 de țări, fiind cea mai veche și mai puternică asociație din acest domeniu de activitate. Această formă de parteneriat favorizează contactele artistice și asigură o vizibilitate mai amplă în spațiul teatral internațional.

După cum se poate vedea, Teatrul de păpuși „Puck” este un actor important pentru lumea teatrului românesc astfel că în fiecare an, începând din anul 2002, organizează Festivalul Internațional al teatrelor de păpuși și marionete „Puck” la care participă artiști din România,dar și din diferite țări precum Italia, Ungaria sau Republica Moldova. La cea de a 12-a ediție desfășurată în toamna acestui an, au participat aproximativ 320 de artiști și 22 de trupe.

Teatrul de păpuși din Cluj-Napoca se adresează publicului larg, deopotrivă celor tineri sau celor mai în vârstă, fiind un loc unde vă puteți delecta privirea și simțurile. Pentru a ajunge aici din Piața Unirii trebuie să mergeți pe Bulevardul Eroilor și apoi să faceți de două ori dreapta, o dată pentru a ajunge pe strada Hermann Oberth și apoi încă o dată pentru a sosi la destinație, teatrul fiind situat pe strada I.C. Brătianu, la numărul 23. Acest drum ar dura aproximativ 2 minute cu mașina și 5 minute dacă preferați o plimbare pe jos.

Obiectivul poate fi localizat și prin GPS la coordonatele 46.76855,23.592365

foto

0 1409

Este o atracție turistică și culturală a orașului Cluj Napoca. Teatrul Naţional „Lucian Blaga”şi Opera Română se afla într-o clădire impunătoare la adresa: Piata Ştefan cel Mare nr. 2-4, Cluj-Napoca.

Aici au loc evenimente culturale din cele mai diverse, de la piese de teatru, festivaluri de teatru, până la concerte de operă naționale sau internaționale.

Scurt Istoric

Cele două instituții de cultură au fost înființate în 18 septembrie 1919, ca expresie a renașterii spirituale de după Marea Unire de la 1918. Clădirea care adăpostește Teatrul Național “Lucian Blaga” și Opera Română, a fost ridicată între 1904-1906, după planurile celebrilor arhitecți Helmer și Fellner. Sala dispune de 928 locuri și este realizată în stil neobaroc, cu inflexiuni stilistice inspirate de secesionism în decorarea holului.

Inaugurarea Naționalului clujean a avut loc în zilele de 1 și 2 decembrie 1919, cu spectacolele “Se face ziua” de Zaharia Barsan și “Ovidiu” de Vasile Alecsandri. Studioul Teatrului Național, sala  “Euphorion”, este destinat cu precădere tinerilor artiști și experimentelor lor creatoare.

Opera Naționala Română Cluj-Napoca este prima instituție lirico-dramatică de stat din România. Spectacolul inaugural a avut loc în 25 mai 1920, cu spectacolul “Aida” de G. Verdi. De la inauguarea sa și până în prezent, pe scena Operei Române au fost prezentate peste 200 de titluri de opere, operete și balete din repertoriul universal.

Localizare

Clădirea „Teatrul Naţional şi Opera Română” este amplasată în centrul vechi al orașului Cluj Napoca, între Piața Avram Iancu și Piata Ştefan cel Mare. Este ușor de reperat prin măreția clădirii ce se află înspre Piața Cipariu. În spatele clădirii se află Parcul Operei amenajat și cu spații de joacă pentru copii.

Coordonate GPS: 46.770483  (lat.), 23.597225 (long.)

0 1184

Teatrul Maghiar de Stat Cluj se afla vis-a-vis de intrarea in Parcul Central „Simion Bărnuţiu”, pe strada Emil Isac nr. 26-28.

Scurt Istoric

Teatrul Maghiar de Stat Cluj este cea mai veche companie teatrală de limba maghiara, înfiintata în 1792. Teatru de repertoriu, el este subordonat Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului Naţional, fiind cea mai importantă instituţie de cultura a minorităţii maghiare din Cluj Napoca. Repertoriul teatrului cuprinde capodopere ale dramaturgiei universale si autohtone.

Opera Maghiară de Stat din Cluj-Napoca a fost infiintata la 17 decembrie 1948, ca institutie de sine statatoare. Cladirea, care astazi dispune de o capacitate de 1000 de locuri, s-a construit între anii 1909-1910 pe locul fostului Teatru de Vară care data din anul 1874.

[nggallery id=27]

Informatii Utile:
Preţul biletelor:
Spectacol în sala mare: 15 RON, 12 RON şi 10 RON
Preţ redus*: 10 RON

Spectacol studio: 15 RON
Preţ redus*: 10 RON
*Pentru a beneficia de reducere studenţii şi pensionarii sunt rugaţi să prezinte la casierie legitimaţia sau cuponul de pensii.

Orarul casei de bilete:
zilnic între orele : 10.00 – 13.00 si 16.30 – 18.30.
(programul poate fi schimbat la decizia institutiei )

Tel: +40-264-593468
Accesul în sală NU mai este permis după începerea spectacolului !!!

Afla mai multe informatii despre Teatrul şi Opera Maghiară de Stat la link-ul:
http://www.huntheater.ro

[google-map-v3 width=”90%” height=”250″ zoom=”15″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”46.772217,23.584015{}timp-liber.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Coordonate GPS: 46.772186 (lat.), 23.583722 (long.)