Cinematografe

0 1618

Un film bun reușește întotdeauna să-ți transmită o stare, un sentiment sau o emoție. Chiar dacă vorbim de comedii, drame sau filme biografice, acestea sunt menite să ne destindă și să ne relaxeze atunci când  le vizionăm singuri sau alături de persoane dragi.

Orașul Cluj Napoca oferă cinefililor 4 cinematografe care prezintă filme internaționale și românești de diferite genuri.

Complexul cinematografic Cinema City, situat în complexul comercial Iulius Mall, este cel mai mare operator de cinematografe multiplex din Europa Centrală și de Est. În Cluj Napoca cinematograful a fost deschis în data de 24 octombrie 2008. Sunt 10 săli de cinema, dintre care 6 săli digitale 3D, care întrunesc 1670 de locuri.

Multiplexul oferă tehnologie de ultimă generație într-un mediu premium, prin săli de cinema confortabile, dotate cu cele mai moderne echipamente, folosind proiectoare Kinoton și Christie, având sunet Dolby Digital Surround. Cinematograful beneficiază și de 2 bufete de popcorn și răcoritoare, o cafenea de incintă, lift interior și rampă mecanică pentru accesul persoanelor cu dizabilități.

În capătul orașului, la ieșirea spre Oradea, în incinta Polus Center, se află al doilea complex cinematografic Cinema City. Cinematograful oferă 8 săli de cinema în care se pot viziona diferite filme, inclusiv în formatul 3D.

Cinematograful Victoria, situat pe strada Eroilor la nr. 51, este un cinematograf aparte. Iubitorii de artă și  cultură vor găsi întotdeauna un film bun în programul cinematografului vechi de peste 100 de ani. Proiecțiile de artă, filme clasice, românești și internaționale, filmele independente și experimentale sunt menite să revigoreze sălile de cinema prin susținerea artei și stimularea schimburilor culturale, educaționale și artistice cu alte țări. Cinematograful Victoria este, de asemenea, una dintre principalele locații pentru Festivalul Internațional de Film Transilvania și pentru Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj.

Încă din aprilie 1998 cinematograful Republica a fost dotat cu sistem de sonorizare Dolby-Stereo. Acest sistem asigură o reducere importantă a zgomotului de fond, iar efectul de stereospațialitate este mult mai accentuat prin cele 24 de difuzoare prezente în sală. La data de 27 ianuarie 2011 cinematograful a fost redenumit “Florin Piersic”, după ce în prelabil a fost modernizat atât interiorul, cât și exteriorul.

Cinematograful are o capacitate de 762 de locuri pe două nivele, care permite vizionarea filmelor în 3D. Bilete au preț standard de 10 lei, între orele 14:00 și 20:00, și 15 lei pentru spectacolele de la ora 23:00.

Pentru deplasarea eficientă la/de la cinematografe, recomandăm mașini de închiriat în Cluj Napoca. Astfel, reduceți timpul de așteptare la transportul în comun și puteți să ajungeți mai repede acasă sau în locul unde sunteți cazați chiar și la orele târzii ale zilei.

foto

0 1193

Orașul Cluj-Napoca poate fi descris ca un loc special pentru cinefili, având în vedere faptul că nu mai puțin de 2 festivaluri internaționale de film se desfășoară aici, însă aceasta nu e totul, fiindcă o lungă serie de cinematografe sunt răspândite prin tot orașul. Unul dintre ele este și Cinematograful Mărăști, omonim cu cartierul în care este localizat, fiind dealtfel primul din România și poate singurul care oferă intrare liberă pentru toată lumea având numai o singură condiție, posesia unei cărți de identitate sau a unui buletin emise de municipiul Cluj-Napoca.

Filmele care pot fi văzute aici sunt de obicei organizate pe tematici, astfel că timp de o săptămâna se pot viziona filme românești, europene, de un anumit gen etc.

Cinematograful s-a modernizat recent, după mai bine de 20 de ani de când a stat închis, astfel că la sfârșitul anului 2011, își propune să fie un loc în care fiecare clujean se poate relaxa și viziona un film de bună calitate în mod gratuit. De asemenea, poate fi folosit și în scop didactic, fiindcă profesorii pot cere să se difuzeze anumite filme pentru elevii lor. O altă noutate este faptul că se pot proiecta și filme 3D astfel că acest cinematograf cu 187 de locuri a devenit un spațiu atractiv mai ales pentru cei care locuiesc în zonă. Trebuie spus faptul că este administrat de Primăria Cluj-Napoca, iar tocmai de aceea intrarea este gratuită.

În clădirea cinematografului funcționează și un club al pensionarilor, dar și o secție a Poliției locale. După cum se poate vedea acesta nu funcționează numai ca un simplu loc unde se pot vedea filme. Pe lângă cele de mai sus, aici se mai organizează dezbateri, expoziții sau spectacole .

Cinematograful din Mărăști este situat pe strada Dâmboviței, la intersecția acesteia cu strada Trotușului, iar pentru a ajunge aici din zona centrală, mai exact din Piața Unirii, pot fi folosite trei alternative. Prima dintre acestea presupune utilizarea unui autobuz având unul dintre numerele 6, 7, 24, 24B, 25 sau 30 care poate fi luat din cea mai apropiată stație, numită stația Memorandumului. Așadar, din Piața Unirii se pleacă înspre strada Memorandumului unde se ajunge în aproximativ 5 minute de mers pe jos și în jur de 20 de minute de mers cu autobuzul. O dată ajunși în stație, ne urcăm în unul dintre autobuzele enumerate mai sus și mergem până la stația Mareșal Constantin Prezan. Aici ne dăm jos, traversăm strada pe cealaltă parte, acolo unde se află stația Arte Plastice și vom observa logoul Cinematografului Mărăști imediat după ce trecem de Oficiul Poștal Nr. 16. Cea de-a doua alternativă ar fi folosirea automobilului personal, dacă este cazul, cu plecare din Piața Unirii înspre Calea Dorobanților, drum care durează aproximativ 8 minute și o dată ajunși la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” trebui să o luăm la stânga înspre sensul giratoriu din Mărăști, iar aici la dreapta unde ajungem la stația Mareșal Constantin Prezan, iar de aici pașii sunt aceeași. În acest caz drumul până la Cinema Mărăști ar dura aproximativ 15 minute. Dacă vă place să vă plimbați și să admirați orașul atunci puteți folosi una dintre rutele descrise mai sus, însă durata va fi de aproximativ 35 de minute.

Pentru a putea vedea un film gratuit va trebui să fiți acolo cu aproximativ 10 minute înainte de începerea filmului în cazul în care nu aveți rezervare. Filmele difuzate sunt selectate de un departament al Primăriei, această listă conținând momentan 140 de filme însă numărul acestor este într-o continuă creștere.

[google-map-v3 width=”100%” height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”46.77959,23.617193{}timp-liber.png{}Cinema Marasti” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

0 1484

Cinematograful Victoria din Cluj-Napoca este administrat de către Asociația Victoria Film, organizație care are ca principală activitate susținerea artei și culturii în țară și străinătate. Asociația își propune, de asemenea, să refacă sălile de cinematograf, pentru a oferi o experiență cât mai specială cinefililor clujeni și nu numai. Organizația este implicată de asemenea și în promovarea diferitelor programe din domenii precum cel social, cultural, sănătate, turism, mediu sau învățământ. În plus, aceasta încurajează și schimburile culturale, educaționale și artistice cu alte țări din a căror cultură se poate beneficia.

[nggallery id=75]

Cu o istorie de peste 100 de ani, Cinematograful Victoria are o capacitate de 283 locuri pe 2 nivele, în incinta sa putând fi organizate diferite tipuri de evenimente. În ceea ce privește programul repertorial, acesta este format în principal din producții europene de artă și filme clasice românești sau internaționale. De asemenea, trebuie menționat faptul că sala Cinematografului Victoria reprezintă una dintre locațiile principale în care se desfășoară Festivalul Internațional de Film (TIFF), precum și Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj.

În interiorul clădirii poate fi găsită și cafeneaua cinematografului, CineTeaCaffe, care poate găzdui petreceri private sau alte tipuri de evenimente artistice.

Date de contact

Adresă: Bulevardul Eroilor 51

Telefon rezervări: +40 264 333 083

E-mail: contact@cinemavictoria.ro

Localizare

Situat chiar în centrul orașului, pe Bulevardul Eroilor, cinematograful se află la 3-5 minute distanță pietonală de Catedrala Ortodoxă, de Opera Română sau Piața Ștefan cel Mare. Cea mai rapidă și mai comodă modalitate de a ajunge la cinema este reprezentată de mijloacele de transport în comun.Cea mai apropiată stație a acestora este următoarea:

  • Stația Opera, din Piața Ștefan cel Mare, cu liniile 3, 21, 32,32B, 33, 35, 40, 46, 46B, 50

Lipsa locurilor de parcare din apropiere face ca transportul cu mașina personală să nu fie foarte comod, în special în cursul săptămânii. Cea mai apropiată parcare cu plată se află în Piața Unirii, lângă Catedrala Catolică, la circa 10 minute distanță pietonală de cinematograf.