Din oras

0 1094

Țara noastră are o multitudine de zone frumoase, împărțite pe regiuni, dintre care amintim aici Ardealu și Moldova. Deși nu foarte bine promovate, frumusețile țării există și depinde doar de noi să le descoperim și să le aducem în atenția altora, fie ei români, fie străini.

Aș vrea să povestesc mai jos despre unul dintre traseele care permit turistului interesat de cultura, tradiția și peisajele românești să descopere o mică parte din magia acestei țări. Traseul începe la Cluj-Napoca, în inima Ardealului.

Fosta cetate medievală transilvăneană nu are nevoie de o prezentare detaliată pentru a se vinde pe sine drept una dintre cele mai importante destinații turistice din România. Pentru că pur și simplu asta este. Cu toate acestea, vom menționa faptul că orașul de pe Someșul Mic este al doilea ca mărime din România după capitală, dar și că este un centru universitar, economic, administrativ și business de o importanță semnificativă. Pe lângă aceste lucruri, multitudinea de muzee, clădiri istorice, monumente, atracții naturale și evenimente anuale din Cluj funcționează ca unmagnet pentru turiștii care apreciază istoria, cultura și peisajele naturii.

Așadar, traseul pleacă din Cluj. Iar de aici, ne îndreptăm direct spre inima Moldovei, străbătând această regiune tocmai până în partea ei de sud, oprindu-ne în Galați. Mergem până în Galați pentru a înțelege mai bine, pe drum, tradițiile moldovenești, dar și pentru a ne bucura de frumusețile orașului de lângă Dunăre. Merită menționate muzeele, zonele de agrement, Grădina Zoologică, Grădina Botanică, monumentele istorice, mănăstirile și faleza Dunării. Aceasta din urmă ar trebui să fie un argument suficient de convingător pentru noi ceilalți, oamenii care nu locuim lângă fluviu și care îl vedem doar de câteva ori în viață. Nu aveți de ce să vă îngrijorați nici în privința cazării, deoarece hoteluri, pensiuni și apartamente în regim hotelier în Galați se găsesc în număr impresionant, potrivite pentru toate buzunarele.

Iar traseul în sine, care străbate, din Cluj și până în Galați, orașe precum Reghin, Gheorgheni sau Piatra-Neamț, garantează 536 de kilometri de peisaje deosebite. Iar dacă vă mai opriți din drum pe alocuri, sunt toate șansele să aflați lucruri interesante despre România, lucruri despre istoria și tradițiile unui popor frumos și muncitor.

Sursa de informare: Calatoresc.ro

0 1333

Cetatuia – Biserica Franciscana – Biserica Unitariana – Palatul Banffy – Catedrala Greco-Catolica „Schimbarea la Fata” – Biserica Iezuitilor (Piaristilor)

Traseul Clujul Baroc relevă elementele stilului baroc transilvănean prezente în Cluj Napoca prin clădiri monument și lăcașuri de cult de importanță majoră. Traseul începe la Cetățuia, unde în perioada Habsburgică a fost construită o fortificație de tip Vauban, care cuprindea o redută, un turn și bastioane. Din fortificația ridicată după proiectele arhitectul militar Giovanni Murando Visconti cu scopul principal de a asigura controlul asupra orașului proiectată de, astăzi se mai pot vizita porțile din partea de sud-est și nord, o parte din ziduri, patru clădiri și reduta care a fost transformată în Turnul Parașutiștilor.

De pe Cetățuia se coboară în Piața Muzeului, unde se găsește Biserica și Mănăstirea Franciscană, una dintre cele mai vechi și reprezentative edificii ale orașului. Lăcașul de cult a fost ridicat în stil romanic târziu în perioada 1260-1290. Lucrări de lărgire, în stil gotic, au fost realizate în 1442 de călugării romano-catolici dominicani cu sprijunul guvernatorului Iancu de Hunedoara. Elementele baroce, turnul din fațada vestică și interiorul cu boltiri specifice, au fost adăugate în anul 1728 când franciscanii inițiază o campanie de restaurare. Altarul baroc a fost mutat în Biserica Franciscană din Mediaș.

Turul continuă cu vizitarea Bisericii Unitariene de pe strada 21 decembrie 1989. Lăcașul de cult, ridicat în stil baroc, combină elemente rococo și neoclasiciste.

În Piața Unirii se găsește cea mai reprezentativă clădire în stil baroc din Transilvania. Palatul Banffy a fost construit între 1774 – 1785 de către contele Gyorgy Banffy, fost guvernator al Transilvaniei. Din 1951 palatul adăpostește Muzeul de Artă din Cluj Napoca, care deține un valoros patrimoniu de pictură, grafică și artă decorativă.

Penultima oprire este la Catedrala Greco-Catolică Schimbarea la Față. Biserica, situată pe Bulevardul Eroilor nr. 10, a fost construităde arhitectul Blaumann între 1775 – 1779 în stil baroc. Elemente baroce se pot observa la intrare într-un rezalit foarte puternic, arcuit înspre exterior și legat de colțurile fațadei.

Turul Clujului Baroc este încheiat de vizitarea Bisercii Iezuite. Aceasta reprezintă una dintre cele mai importante simboluri clujene. Biserica Piariștilor este prima biserică catolică edificată în Transilvania după Reforma Protestantă și primul edificiu eclazistic în stil baroc. Interiorul reprezintă o adevărată bijuterie a stilului baroc.

2 1815

Traseul urmărește să se parcurgă la pas cele mai importante piețe istorice din centrul orașului Cluj Napoca. Durata traseului este în jur de 2h, variază în funcție de cât timp se petrece la fiecare obiectiv turistic.

Rezumatul traseului

Piața Mihai Viteazul – Piața Avram Iancu – Piața Ștefan Cel Mare – Bd. Eroilor – Piaţa Unirii – Piaţa Muzeului – Piața Mihai Viteazul

Plecarea se face dinspre strada Horea la intrarea în Piața Mihai Viteazul, de unde se pot admira cele două palate de-o parte și de alta: pe dreapta Palatul Szeky, iar pe stânga Palatul Bobas. În timp ce se înaintează spre piață se observă impunătoarea statuie a lui Mihai Viteazul înconjurată de un spațiu verde ce este împrejmuit de clădiri vechi cu o arhitectură diferită în funcție de perioadele în care s-au construit fiecare în parte. Pe fundal se observă inevitabil masiva clădire a Cinematografului Florin Piersic.

[nggallery id=40]

Din Piața Mihai Viteazul, se intră pe strada Cuza Vodă prin dreapta pietei circa 300m, spre Piaţa Avram Iancu.

Piaţa Avram Iancu este una dintre cele mai vechi și frumoase piețe din Cluj Napoca. Piața este înconjurată de palate și clădiri împunătoare cu o arhitectură bogată, iar în mijlocul acesteia se ridică Catedrala Mitropolitană Ortodoxă și statuia lui Avram Iancu, înconjurate de spații verzi și o fântână arteziană.

Pe lângă o priveliște deosebită, în Piaţa Avram Iancu se pot găsi ca și obiective turistice și culturale următoarele:

 • Catedrala Mitropolitană Ortodoxă
 • Monumentul Avram Iancu înconjurat de o fântână arteziană
 • Teatrul Național și Opera Română
 • Prefectura Cluj și Consiliul Județean Cluj
 • Institutul Teologic Protestant
 • Regionala CFR Cluj
 • Palatul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului
 • Facultatea de Teologie Ortodoxă în cadrul UBB Cluj
 • Palatul de Finanțe Cluj
 • Palatul de Justiție cu Tribunalul Cluj
 • Cercul Militar

Înaintând circa 100m, spre clădirea Teatrului Național și a Operei Române, din spatele acesteia începe Parcul Operei ce aparține de Piața Stefan Cel Mare.

Parcul se află în mijlocul pieței și este înconjurat de clădiri impunătoare, printre acestea se numară:

clădirea Teatrului Național și Opera Română și Palatul de Justiție din Cluj (care sunt mai bine vizibile din Piața Avram Iancu)

Casa Învăţătorilor, azi sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj

clădirea Comandamentului Armatei a IV-a Transilvania cunoscută şi ca vechea cazarmă Sf. Gheorghe.

Dacă se înaintează 100 m se poate ajunge în Piața Cipariu, ce nu are o istorie atât de veche precum celalalte, unde se poate vedea Turnul Croitorilor – Bastionul Croitorilor din Cluj Napoca.

Seara, Piața Avram Iancu și Piața Stefan cel Mare primesc un alt farmec prin luminile ce le scoate in evidență arhitectura.

Întorcându-ne în Piața Avram Iancu, se intră pe unul dintre cele mai vechi și frumoase bulevarde din Cluj Napoca, Bulevardul Eroilor spre Piața Unirii (fosta Piaţa Libertății). Legătura dintre Piața Avram Iancu și Piața Unirii se poate face pe Bulevardul Eroilor sau pe Bd. 21 Decembrie 1989.

[nggallery id=55]

Bulevardul Eroilor curinde un spatiu mare pietonal și stradă rutieră. Pe zona pietonală veți găsi terase în aer liber, bănci și un traseu pentru biciclete.

Pe bulevard puteți vedea

 • clădiri vechi de-o parte și de alta
 • Cinema Victoria
 • Catedrala Greco-Catolică „Schimbarea la Faţă”
 • Lupa Capitolina
 • clădirea veche a Primăriei Cluj

În capătul bulevardului se află intrarea în Piaţa Unirii.

Denumită în trecut Piaţa Mare, Piaţa Unirii este o piață încărcată cu multă istorie, înconjurată de palate, în mijlocul cărora se afla pe lângă un spațiu pietonal generos Monumentul Matei Corvin și Biserica Sf. Mihail.

(Află mai multe despre Piața Unirii aici).

De aici se merge tot inainte (prin stânga Bisericii Sf. Mihail.) și se intră pe strada Matei Corvin, unde se poate vizita Casa memorială a lui Matei Corvin. De aici se ajunge în Piața Muzeului.

Era cunoscută ca Piaţa Mică în Evul Mediu, apoi Piaţa Karolina în secolele XVIII-XIX, Piața Muzeului primind numele după Muzeul de Istorie a Transilvaniei care se află în capătul acesteia.

Piața a fost transformată în zonă pietonală, unde pe timpul verii sunt terase în aer liber și unde se organizează evenimente, mai ales în zona Casei Matei Corvin.

Aici se pot vizita

 • Biserica Franciscană
 • Obeliscul Karolina (cel mai vechi monument laic al orașului Cluj Napoca)
 • Muzeul de Istorie a Transilvaniei

De aici, la circa 200m pe lângă Palatul Telefoanelor și Parcul I.L. Caragiale se poate ajunge înapoi la punctul de plecare.