Trasee Turistice
Traseele Turistice sunt facute de catre membrii echipei ClujTravel.com si sunt prezentate dupa ce au fost parcurse. Sunt impartite in 2 categorii: trasee din Oras, durata lor de parcurgere este de o zi, si trasee din judet, durata acestora difera intre 1 – 5 zile. Traseele vor cuprinde informatii despre timpul si distanta de parcurgere, variante ale obiectivelor turistice ce se pot vizita, locuri de cazare sau restaurante din zona, impresii si pareri ale celor ce au vizitat zona.

Vare este sezonul preferat de majoritatea oamenilor pentru a organiza excursii și drumeții în natură. În județul Cluj există numeroase locuri unde poți evada în natură pentru a te bucura de aerul curat și frumusețea împrejurimilor.

Dacă vrei să vizitezi județul Cluj, poți încerca circuitul Salina Turda – Castrul Roman Potaisa – Mormântul lui Mihai Viteazu – Cheile Turzii sau traseul Cetatea Bologa – Valea Drăganului – Muzeul Octavian Goga. Iar dacă ai vizitat deja aceste locuri, îți mai oferim o alternativă: traseul Herghelia Jucu – Castelul Banffy din Bonțida – Cetatea Dăbâca. Toate cele trei opțiuni prezentate pot fi parcurse într-o excursie de o zi în județul Cluj.

Astfel, dacă dorești să organizezi într-un weekend o ieșire în natură împreună cu prietenii tăi, poți urma unul dintre aceste trasee de o zi în jurul Clujului. Iar pentru a ajunge cât mai ușor în toate destinațiile și pentru a nu depinde de mijloacele de transport în comun, puteți apela la o agenție rent a car Cluj, de unde puteți închiria o mașină potrivită pentru traseul vostru și pentru numărul de pasageri.

Odată ce v-ați asigurat că aveți un mijloc de transport, nu vă rămâne decât să porniți la drum dis de dimineață, pentru a vă putea bucura de locurile pe care urmează să le vizitați. Puteți începe excursia cu o vizită la Herghelia de cai din Jucu. Aceasta este cea mai veche și cea mai renumită fermă de cai din județ, dar și din Transilvania. Aici au fost crescuți și dresați, timp de peste 100 de ani, cai ce la curse internaționale de hipism. Pe lângă vizitarea celebrei herghelii, aici aveți ocazia și să faceți o plimbare călare, prin țarcurile sau prin apropierea hergheliei.

De la Herghelia Jucu, vă puteți continua excursia la Castelul Banffy din Bonțida. Cu siguranță ați auzit de acest domeniu frumos domeniu nobiliar, numit Versailles-ul Transilvaniei. Acesta este unul dintre cele mai vechi și mai frumoase palate medievale din această zonă a țării, fiind ridicat în secolul al XV-lea, de familia nobiliară Bánffy, ce avea proprietăți în Transilvania. Despre castel circulă legende care spun că ar fi bântuit, ceea ce îl face mult mai misterios. De asemenea, în ultimii ani acesta este cunoscut și sub numele de Castelul Electric, aici fiind organizat unul dintre cele mai de succes festivaluri de muzică din România.

După ce ați părăsit domeniul Castelului Banffy din Bonțida, puteți să vă continuați excursia spre Cetatea Dăbâca, aflată în satul clujean cu același nume. Acesta este un obiectiv turistic ce nu trebuie să fie rata de niciun pasionat de istorie. Despre această cetate, ridicată în secolul al IX-lea, se spune că a fost una regală, fiind reședința comitatului Dăbâca, și că a avut un rol important în istoria Transilvaniei. De asemenea, unii arheologi români sunt de părere că cetatea ar fi fost reședința conducătorului local Gelu. În prezent, aici veți putea admira o parte din zidurile cetății medievale și veți putea face un traseu în natură, în împrejurimi.

Acesta este un alt exemplu de excursie de o zi în județul Cluj, potrivită pentru orice vârstă, însă județul are multe alte trasee în natură spectaculoase, care merită explorate.

Sursă foto: © Iulian Dragomir | Dreamstime.com

Cluj-Napoca, numit și orașul din Inima Transilvaniei, este considerat a fi cel mai mare și cel mai dezvoltat oraș din Transilvania, atât din punct de vedere administrativ și economic, cât și din punct de vedere educațional și cultural. Pe lângă aceste atribute importante, Clujul este cunoscut și pentru multitudinea de posibilități de petrecere a timpului liber pe care le oferă.

Dacă plănuiești să organizezi o minivacanță de grup, de 3-4 zile, în Cluj-Napoca și împrejurimile sale îți prezentăm câteva activități pe care tu și prietenii tăi le puteți face aici.

Descoperiți orașul Cluj-Napoca

În cazul în care ajungeți pentru prima oară în Cluj-Napoca, atunci vă sfătuiesc să vizitați principalele obiective turistice din oraș. Printre acestea se numără Muzeul Farmaciei, Muzeul și Parcul Etnografic Grădina Botanică sau spațiile și galeriile de artă. În plus, dacă vă place să petreceți timpul în aer liber, puteți să vă plimbați în Parcul Central, unde aveți posibilitatea să vă dați cu barca pe lacul Chios; să urcați pe Cetățuie, de unde puteți admira o panoramă superbă asupra; sau să vizitați Parcul Iulius, unul dintre cele mai moderne spații de agrement din oraș.

Dacă vă numărați printre pasionații de istorie și arhitectura zonelor pe care le vizitați, atunci puteți să descoperiți Clujul prin intermediul tururilor ghidate care se organizează prin oraș.

Descoperiți împrejurimile Clujului

De asemenea, dacă tot ați ajuns pentru prima oară în această zonă a țării, vă recomand să vă planificați și 1-2 zile și pentru a vizita și principalele obiective turistice din apropierea orașului.

Astfel, în prima zi o fugă până la Salina Turda, unde veți trăi o experiență de neuitat la zeci de metri adâncime, să să vizitați castrul roman Potaissa și să faceți o drumeție în Cheile Turzii, ambele obiective fiind situate în apropierea minei de sare.

În a doua zi puteți vizita Cetatea Bologa, Valea Draganului și Muzeul Memorial „Octavian Goga” din localitatea Ciucea. Cel mai sigur și mai comod ar fi să faceți aceste excursii cu mașina, însă dacă nu aveți un automobil personal, puteți apela la o agenție de închiriat mașini din oraș.

Participați la activități și festivaluri

Clujul este considerat un oraș cosmopolit și mereu tânăr, datorită numeroaselor universități prestigioase ce își au sediul aici și ce atrag anual zeci de mii de tineri, motiv pentru care aici se organizează mereu activități și festivaluri dedicate tinerilor. Astfel, orașul este renumit pentru jocurile de evadare, viața de noapte, dar și festivalurile Toamna Muzicală Clujeană, TIFF, Electric Castle și Untold. Acestora li se adaugă numeroasele conferințe tematice, pe diverse teme, organizate des în oraș și competițiile sportive de nivel internațional ce se desfășoară pe Cluj Arena și la Sala Polivalentă.

Astfel, indiferent de perioada în care va-ați propus să vizitați orașul Cluj-Napoca, aici veți găsi tot timpul posibilități de petrecere a timpului liber.

Sursă foto: ©  Lucian Milasan | Dreamstime.com

Județul Cluj are numeroase obiective turistice care merită vizitate, cel puțin odată. Odată cu venirea verii și încălzirea temperaturilor, aici se pot organiza excursii de o zi pentru vizitarea zonei.

Într-un articol anterior am prezentat o excursie de o zi pe circuitul Salina Turda – Castrul Roman Potaisa – Mormântul lui Mihai Viteazu – Cheile Turzii, iar în cele ce urmează îți propunem un alt traseul de o zi în județul Cluj: Cetatea Bologa – Valea Drăganului – Muzeul memorial Octavian Goga din Ciucea. Cele trei obiective turistice se află la o distanță de aproximativ 75 kilometri de Cluj-Napoca.

Dacă dorești să organizezi, într-un weekend, o ieșire de grup pe traseul propus, trebuie să te asiguri că vremea va fi frumoasă și că veți avea un mijloc de transport pentru a ajunge la cele trei destinații. Cel mai bine ar fi să faceți acest traseu cu mașina, însă dacă nu aveți o mașină personală, puteți apela la o agenție de închirieri auto Cluj.

După ce v-ați asigurat că vremea va fi frumoasă și că aveți un mijloc de transport, nu vă rămâne decât să plecați la drum. Puteți să vă începeți excursia cu Cetatea Bologa. Pentru pasionații de istorie și nu numai, aceasta reprezintă un punct de referință în istoria Transilvaniei. Cetatea Bologa, ce a fost atestată documentar din anul 1304, este una dintre cele mai frumoase și mai importante cetăți medievale din județul Cluj, dar și din Transilvania Medievală. Odată ajunși la ea, îi veți putea admira zidurile groase și vechi de peste 700 de ani. Despre această cetate istorică se spune că a fost unul dintre leagănele copilăriei lui Vlad Țepeș, nepotul domnitorului Mircea cel Bătrân, care a primit cetatea ca donație de la Sigismund de Luxemburg.  În plus, afara cetății medievale, în localitatea Bologa veți descoperi și ruinele castrului roman Resculum, construit în anul 106 e.n., dar și o moară cu apă.

După ce părăsiți Cetatea Bologa și castrul roman, puteți să vă continuați excursie pe Valea Drăganului. Aceasta este una dintre cele mai frumoase zone naturale din județul Cluj, ce include un lac și un baraj artificial, construit în anul 1987 pe râul Drăgan, dar și păduri ideale pentru drumeții. Vă recomandăm să faceți o oprire de câteva ore aici și să mergeți într-o drumeție, pe unul dintre traseele amenajate în acest sens, pentru a admira peisajul. Din punctul cel mai înalt al văii, veți avea un punct de belvedere spectaculos asupra întregii zone.

După ce vă întoarceți din drumeție de pe Valea Drăganului și vă odihniți puțin, după masa puteți să vă continuați excursia de o zi la Muzeul memorial Octavian Goga din localitatea Ciucea, situată aproximativ 10 kilometri de Valea Drăganului, spre Oradea. În această localitate, mare poet român Octavian Goga a cumpărat un conac, de la văduva prietenului său Andy Endre. Chiar dacă clădirea și domeniul erau în ruine, poetul român le-a refăcut și le-a extins, locuind în conac până la sfârșitul vieții. După aceea, castelul a fost transformat în Muzeul memorial Octavian Goga, în prezent acesta putând fi vizitat de către turiști. Aici pot fi văzute obiecte personale ce au aparținut poetului, manuscrise originale ale operelor acestuia, o bibliotecă cu peste 6.000 de volume scris în mai multe limbi, dar și o parte din mobilierul original. De asemenea, pe domeniul contactului poate fi admirat un monument al iubirii, în mausoleul în care este îngropat poetul și soția sa,

Acesta este un alt traseu de o zi pe care îl puteți face în județul Cluj, însă aici există multe alte obiective turistice interesante și foarte frumoase pe care merită să le vizitați.

Sursă foto: © Antaltiberiualexandru | Dreamstime.com

Venirea verii și încălzirea temperaturilor ne face să ne dorim să petrecem cât mai mult timp afară. Iar dacă locuim într-un oraș mare, vrem cu atât mai mult să ieșim în zone mai liniștite, înconjurate de natură. Dacă locuiești temporar în străinătate, în Franța de exemplu, și te afli în Cluj-Napoca în concediu poate îți dorești să evadezi o zi din dinamismul orașului așa că poți organiza, împreună cu câțiva prieteni, o excursie de o zi în apropierea lui. Un traseu foarte frumos și ușor accesibil este: Salina Turda – Castrul Roman Potaisa – Mormântul lui Mihai Viteazu – Cheile Turzii. Obiectivele turistice se află la o rază de aproximativ 50 de kilometrii de Cluj-Napoca.

Cel mai bine ar fi să faceți excursia cu mașina pentru că veți ajunge mai ușor în toate locurile, mai ales că în unele dintre ele s-ar putea să nu aveți posibilitatea să luați mijloacele de transport în comun. Dacă nu aveți o mașina personală, puteți închiria una pentru o zi. Există numeroase agenții rent a car Cluj, ce oferă diverse servicii, în funcție de nevoile fiecărui șofer.

Astfel, îți poți începe excursia cu o vizită la Salina Turda. Acesta este una dintre cele mai frumoase obiective turistice din județul Cluj, mina de sare fiind și foarte vizitată atât de turiștii români, cât și de cei străini. Nici nu ne miră acest lucru deoarece, pe lângă vizitarea minelor de sare, în urma reamenajării ei, aici puteți face numeroase activități interactive: să vă plimbați cu barca pe lacul sărat, să admirați panorama Minei Rudolf din roata cu gondole amenajată acolo, să jucați ping pong, biliard, mini-golf sau bowlling și lista poate continua.

După ce părăsiți Salina Turda, puteți să vă îndreptați spre ruinele Castrului Roman Potaissa, una dintre cele mai vechi așezări romane de pe teritoriul județului Cluj. Castul roman a fost ridicat între secolele I – II, pe ruinele unei așezări dacice. Acesta avea formă dreptunghiulară, ziduri groase, patru porți de acces și două străzi principale. Aici a staționat, în 167 d. Hr, Legiunea a V-a Macedonica, a cărui rol era de a apăra granița de nord-vest a Daciei Romane.

Tot în apropierea orașului Turda, acolo unde se află mina de sare și castrul roman, se află și mormântul lui Mihai Viteazu. Cei dintre voi care ați urmat școala în România, sunt sigură că ați învățat la orele de istorie despre domnitorul de facto al celor trei țări românești: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Acesta a trăit între anii 1558 și 1601 și a condus mai multe lupte antiotomane de pe teritoriul țării noastre, fiind primul dormitor care a reușit, pentru scurt timp, să unească cele trei teritorii românești. Acesta a murit în timpul unei lupte pentru reunirea acestor teritorii pe câmpul numit Câmpia Turzii, fiind îngropat aici.

Poți să îți continui excursia de o zi cu o drumeție în Cheile Turzii, o rezervație naturală protejată de lege foarte frumoasă. Și acest obiectiv turistic natural se află tot în apropierea orașului Turda. Puteți face trasee atât pe la poalele cheilor, pe cărările amenajate pe marginea râului ce le traversează, cât și pe coama acestuia, în rezervație fiind amenajate nu mai puțin de 7 trasee turistice. Aici puteți vedea cascade, peșteri, izvoare, puteți admira flora rezervație, dar puteți face și cățărări pe stâncă, dacă sunteți pasionați de acest sport. O zonă naturală asemănătoare, aflată în apropierea rezervației Cheile Turzii sunt Cheile Turenilor, unde puteți face, de asemenea, câteva trasee și puteți admira câteva peșteri spectaculoase.

Acesta este doar unul dintre traseele de o zi pe care le puteți face în județul Cluj, însă județul are și alte obiective turistice interesante și foarte frumoase pe care merită să le vizitați.

Sursă foto: © Bogdanpopescu | Dreamstime.com

Vara se apropie cu pași repezi așa că tot mai mulți dintre noi așteptăm cu nerăbdare venirea concediului. Unele persoane și-au planificat deja de câteva luni concediul, altele nu s-au putut decide încă ce vor face în această vară. Dacă încă nu ai idee ce să faci vara aceasta, îți propunem să vizitezi județul Clujul. În cele ce urmează îți prezentăm câteva aspecte care te vor ajuta să ai o vacanță reușită aici.

Stabilește un itinerariu

Probabil că, la fel ca majoritatea oamenilor, atunci când auzi cuvântul Cluj și tu te gândești automat la orașul Cluj-Napoca. Nu este de mirare de ce, metropola fiind cel mai cunoscut și vizitat obiectiv turistic din județ, datorită istoriei sale și a numeroaselor oportunități de petrecere a timpului liber pe care le oferă. Însă, în județul Cluj există numeroase alte obiective turistice la fel de spectaculoase, precum Salina Turda, Cheile Turzii, Parcul Național Apusei, Beliș, Răchițele, Castelul Banffy din Bonțida și lista poate continua. Pe lângă acestea, în Cluj există parcuri de distracții și aventură, zone pentru echitație, locuri pentru activități în natură, iar aici se organizează și câteva festivaluri destul de cunoscute. Pentru că ai multe opțiuni la dispoziție, în funcție de timpul și de preferințele tale, îți propunem să îți stabilești un itinerariu cu locurile pe care vrei să le vezi.

În plus, dacă ai prieteni români care locuiesc în străinătate și care îți doresc să viziteze Clujul, poți profita de faptul că în oraș există aeroport pentru a-i invita să petreceți concediul împreună. Iar, dacă aceștia locuiesc în țări din Centrul sau Vestul Europei este cu atât mai ușor ca ei să ajungă la timp aici, deoarece aeroportul clujean are zboruri regulate spre și dinspre aceste țări, ce au o frecvență destul de deasă.

Rezervă cazare din timp

După ce ți-ai stabilit itinerariul și ai decis cu cine îți vei petrece concediul, ar fi bine să te interesezi și să rezervi cazare din timp. Acest lucru este important, mai ales dacă vei înnopta în mai multe locuri, dar și dacă veți fi un grup mai mare de persoane. Asigură-te că veți avea unde să stați în perioada în care v-ați programat concediu și că vor exista locuri pentru toată lumea.

De asemenea, înainte să faci rezervările, îți recomand să te consulți și cu ceilalți, pentru a afla care sunt preferințele lor, astfel încât toată lumea să se simtă confortabil în concediu.

Interesează-te de mijloacele de transport

Dacă ați decis ca vara aceasta să faceți o excursie în județul Cluj și v-ați propus să vizitați cât mai multe locuri, veți avea nevoie de un mijloc de transport. În cazul în care sunteți un grup mai mare de patru persoane, mașina ta personală nu va fi suficient de încăpătoare așa că va trebui să te gândești la alte mijloace de transport. Cea mai comodă și mai sigură alternativă poate fi să apelați la o firmă rent a car. Iar dacă prietenii tăi locuiesc în Germania, de exemplu, vă puteți interesa de oferte de închiriere de mașini pentru românii din Germania. Astfel, va avea toată lumea un mijloc de deplasare și nu va trebui să vă bateți capul cu programul de circulație și mijloacelor de transport în comun precum autocarele sau trenurile. În plus, s-ar putea ca acestea nici să nu aibă rute în zonele în care vreți voi să ajungeți.

Dacă vei lua în considerate aspectele prezentate anterior, vei avea un concediu relaxant și cât mai puțin lipsit de neplăceri, și în plus, vei putea bifa încă un loc pe care l-ai vizitat.

Sursă foto: Abdelmoumen Taoutaou| Dreamstime.com

Cluj-Napoca, reședința de județ a Clujului, este un oraș plin de istorie și cultură, cu multe monumente interesante de vizitat. Însă nu întotdeauna vrei să vizitezi orașele aglomerate când mergi în vacanță, ba din contră, vrei liniște și să fii înconjurat de natură. Dacă te afli în județul Cluj, iată câteva idei de traseu de o zi. Acestea pot fi vizitate fie cu mașina personală, fie cu o mașină închiriată cu rezervare online.

Salina Turda – Cheile Turzii – Potaissa

Aflat la doar 37 km de Cluj-Napoca, orașul Turda este plin de istorie, dar te poți bucura la fel de bine și de natură. Cea mai cunoscută atracție din oraș este Salina Turda, renumită pentru proprietățile terapeutice ale aerului sărat, oferă și un loc spectaculos subteran în care se pot desfășura activități sportive, de relaxare sau concerte. Tot în zona Turdei, poți vizita Castrul Roman Potaissa, unde poți vedea ruinele fostei garnizoane Legiunea a V-a Macedonica, din anul 168. Dacă vrei să ieși din oraș, îți recomand să vizitezi Cheile Turzii, o rezervație naturală protejată, foarte spectaculoasă. Un alt loc asemănător, este și rezervația Cheile Turenilor, unde poți vizita peșteri spectaculoase. Iar dacă vrei să te întorci în oraș la final, în Turda poți să te relaxezi și în Grădina Zoologică.

Lacul Tarnița – Lacul Beliș-Fântânele – Cascada Vălul Miresei

Dacă ieși din Cluj-Napoca prin comuna Gilău și ești fan al naturii, poți vizita în drumul tău Lacul Tarnița, un lac artificial de acumulare, construit în 1974. De acolo poți merge încă vreo 30 de minute cu mașina și să te bucuri de un alt lac artificial de acumulare, mai spectaculos, Lacul Beliș – Fântânele, în care se pot vedea (în zilele secetoase de vară, când nivelul apei scade foarte mult) ruinele fostului sat Beliș, inclusiv zidurile unei biserici. De acolo poți merge și mai departe, îndreptându-te spre Răchițele unde poți admira Cascada Vălul Miresei. Legenda spune că, în trecut, o mireasă a căzut de pe acea stâncă, fix în ziua nunții, iar vălul i-a rămas agățat de stâncă. Nuntașii ar fi plâns-o mult, iar din lacrimile acestora s-ar fi format cascada.

Hergelia de la Jucu – Castelul de la Bonțida – Cetatea de la Dăbâca

Dacă preferi să vizitezi locuri mai încărcate de istorie, dar totuși să beneficiezi de aer curat, îți recomand să pornești din Cluj-Napoca spre Gherla. În drum, îți sugerez să te oprești la Jucu, dacă ești pasionat de cai, pentru a vedea Herghelia de cai. Poți învăța să călărești acolo, întrucât există instructori de echitație. Dacă îți continui drumul spre Gherla, nu uita să te oprești la Bonțida pentru a vizita micul palat supranumit Micul Versailles al Transilvaniei, Castelul Banffy. Acolo se organizează și un festival de muzică electronică în timpul veri (Electric Castle). Continuă-ți drumul și intră cu încredere în satul Dăbâca, unde poți vedea zidurile Cetății Dăbâca și poți vizualiza vremurile apuse ale cavalerilor de mai demult.

Acestea sunt doar trei dintre cele mai apreciate trasee de o zi din județul Cluj, însă județul are mult mai multe de oferit. Traseele se potrivesc drumeților de orice vârstă, pentru că pe fiecare dintre acestea se pot face activități pe placul tuturor.

foto

Bicicleta a devenit în ultima perioadă un mijloc trendy de transport, mai ales în oraș. Încet-încet, însă, începe să se impună și ca un mijloc de călătorie extraurban. Deși nu au la dispoziție trasee special amenajate pentru plimbări cu bicicleta, zeci de clujeni evadează câte o zi, în weekend cu precădere, din spațiul urban, pe două roți. O împătimită a ieșirilor de acest tip este jurnalista Elena Nicolae, moderatoarea emisiunii „Transilvania la zi”, de la TVR Cluj/TVR 3. În fiecare weekend în care vremea i-o permite, ea iese la pedalat în împrejurimile Clujului. Am rugat-o să realizeze un Top 3 al celor mai interesante circuite cu bicicleta în jurul Clujului și iată ce a ieșit:

1. Cluj – Sic – Bonțida – Răscruci – Cluj
Distanță: 80 de km
Traseu: Bulevardul Muncii – Centura Cluj-Apahida -Jucu Herghelie – Jucu de Sus – Vișea – Sic – Vișea – Bonțida – Răscruci – Jucu – Apahida – Cluj. (E 576 – 109 D)
Oportunități turistice: Castelul Kemeny din Jucu de Sus, Stufărișul de la Sic, Castelul Bánffy de la Bonțida, Castelul Bánffy de la Răscruci.

Traseul este lejer, de duminică, dar ar fi bine să vă luați cu voi de-ale gurii, pentru că nu prea aveți unde mânca în zonă.

2. Cluj – Gârbău – Aghireș Fabrici – Laguna Albastră – Gârbău – Gilău – Cluj
Distanță: 97 de km
Traseu: Cartier Dâmbu Rotund – Baciu – Suceagu – Mera – Viștea – Gârbău – Aghireș Fabrici – Laguna Albastră – Aghireș Fabrici – Gârbău -Gilău Vest – Luna de Sus – Florești – Cluj. (E 81 până după Mera, 108 C, 103 K, E 60).
Oportunități turistice: Muzeul Bivolului din Mera, Biserica Reformată (1241) din Viștea, Conacul Laszay (1791) din Gârbău, Cariera de piatră și atelierele unde s-au cioplit decorațiuni din marmură pentru Biserica Neagră din Brașov sau Palatul Parlamentului, Castelul Bocskai (1572, azi ruinat), din Aghireș.

Un traseu monoton și plat până după Mera, în paralel cu mașinile care se îndreaptă spre Zalău pe E 81.

 

3. Cluj – Făget – Cheile Turzii – Petreștii de Jos – Săvădisla – Luna de Sus – Cluj
Distanță: 100 de km
Traseu: Mănăștur (zona Clăbucet) – Făget – Cheile Turzii – Petreștii de Jos –Lita – Săvădisla – Vlaha – Luna de Sus – Florești – Cluj (Traseul E7 marcat cu bandă roșie, 107 L, 107 M, E 60).
Oportunități turistice: Trovanții din Făget (supranumiți de localnici pietre care cresc, trovanții – formațiuni rotunde de rocă, de mari dimensiuni – sunt răspândiți pe tot Dealul Feleacului), Cheile Turenilor, Cheile Turzii, Cetatea Liteni

Un traseu cu dedicație pentru amatorii de mountain bike, care vor fi încântați de drumul prin pădurile Făgetului.

Articolul complet pe  http://transilvaniareporter.ro/destinatie-de-vacanta/trei-excursii-de-o-zi-jurul-clujului-pe-doua-roti/

Acestea sunt doar 3 trasee turistice pe care le poti face in judetul Cluj cu plecare din Cluj Napoca.

Clujul este al doilea oraș din România ca număr de locuitori după capitală, iar poziția sa geografică din inima Transilvaniei facilitează accesul sutelor de mii de turiști care ajung anual aici la o multitudine de alte orașe interesante ale României. Ca turist, după ce petreci două zile în Cluj-Napoca, este timpul să reconsideri o excursie în unul dintre celelalte orașe ale țării, pline cu obiective turistice cel puțin la fel de interesante ca și cele din capitala Ardealului.

Să vorbim așadar despre traseul Cluj – Timișoara. Este un drum destul de lung, de aproape 330 de kilometri, dar care străbate o zonă splendidă a țării noastre și pe parcursul căruia poți vizita diferite alte orașe de interes.

Timișoara este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase orașe ale României. Cu o istorie bogată, atât din perioada medievală, cât și din ultimul secol, cu numeroase zone verzi, cu centrul splendid și cu Piața Unirii, orașul de pe Bega are foarte multe lucruri de oferit.

Poți alege din două trasee de lungimi aproape egale, dar care traversează zone diferite. Cel mai bine este să mergi pe unul și să te întorci pe celălalt. Primul pleacă din Cluj spre Oradea, traversând zona Piatra Craiului și orașele Huedin, Oradea și Arad. Este un traseu plin de frumuseți naturale și de zone urbane interesante. Cel de-al doilea traseu este cel sudic, care traversează Alba Iulia, Deva și Lugoj. Este un traseu cu o importanță istorică deosebită, deoarece facilitează vizitarea frumoaselor cetăți din Alba Iulia și Deva.

Ai nevoie de aproximativ 3 zile pentru a parcurge cei aproape 700 de kilometri dus-întors, timp în care să vizitezi atât Timișoara, cât și orașele de pe traseu, dar este un efort care merită din plin. Dacă nu dispui de autoturism propriu, recomandăm apelarea la serviciul de rent-a-car pentru a beneficia de o excursie plăcută din toate punctele de vedere.

Folosind mașina vei avea libertatea de a te opri oriunde și oricând dorești, precum și a schimba traseul dacă vrei să te abați din drum. Călătoriile cu mașina alături de familie sau prieteni au tendința de a se transforma constant în aventuri memorabile, pe care nu le vei uita ușor. Este o ideea foarte bună pentru concediu sau chiar și pentru un weekend călduros din vara care a început deja.

Sursă imagine

0 1094

Țara noastră are o multitudine de zone frumoase, împărțite pe regiuni, dintre care amintim aici Ardealu și Moldova. Deși nu foarte bine promovate, frumusețile țării există și depinde doar de noi să le descoperim și să le aducem în atenția altora, fie ei români, fie străini.

Aș vrea să povestesc mai jos despre unul dintre traseele care permit turistului interesat de cultura, tradiția și peisajele românești să descopere o mică parte din magia acestei țări. Traseul începe la Cluj-Napoca, în inima Ardealului.

Fosta cetate medievală transilvăneană nu are nevoie de o prezentare detaliată pentru a se vinde pe sine drept una dintre cele mai importante destinații turistice din România. Pentru că pur și simplu asta este. Cu toate acestea, vom menționa faptul că orașul de pe Someșul Mic este al doilea ca mărime din România după capitală, dar și că este un centru universitar, economic, administrativ și business de o importanță semnificativă. Pe lângă aceste lucruri, multitudinea de muzee, clădiri istorice, monumente, atracții naturale și evenimente anuale din Cluj funcționează ca unmagnet pentru turiștii care apreciază istoria, cultura și peisajele naturii.

Așadar, traseul pleacă din Cluj. Iar de aici, ne îndreptăm direct spre inima Moldovei, străbătând această regiune tocmai până în partea ei de sud, oprindu-ne în Galați. Mergem până în Galați pentru a înțelege mai bine, pe drum, tradițiile moldovenești, dar și pentru a ne bucura de frumusețile orașului de lângă Dunăre. Merită menționate muzeele, zonele de agrement, Grădina Zoologică, Grădina Botanică, monumentele istorice, mănăstirile și faleza Dunării. Aceasta din urmă ar trebui să fie un argument suficient de convingător pentru noi ceilalți, oamenii care nu locuim lângă fluviu și care îl vedem doar de câteva ori în viață. Nu aveți de ce să vă îngrijorați nici în privința cazării, deoarece hoteluri, pensiuni și apartamente în regim hotelier în Galați se găsesc în număr impresionant, potrivite pentru toate buzunarele.

Iar traseul în sine, care străbate, din Cluj și până în Galați, orașe precum Reghin, Gheorgheni sau Piatra-Neamț, garantează 536 de kilometri de peisaje deosebite. Iar dacă vă mai opriți din drum pe alocuri, sunt toate șansele să aflați lucruri interesante despre România, lucruri despre istoria și tradițiile unui popor frumos și muncitor.

Sursa de informare: Calatoresc.ro

0 1333

Cetatuia – Biserica Franciscana – Biserica Unitariana – Palatul Banffy – Catedrala Greco-Catolica „Schimbarea la Fata” – Biserica Iezuitilor (Piaristilor)

Traseul Clujul Baroc relevă elementele stilului baroc transilvănean prezente în Cluj Napoca prin clădiri monument și lăcașuri de cult de importanță majoră. Traseul începe la Cetățuia, unde în perioada Habsburgică a fost construită o fortificație de tip Vauban, care cuprindea o redută, un turn și bastioane. Din fortificația ridicată după proiectele arhitectul militar Giovanni Murando Visconti cu scopul principal de a asigura controlul asupra orașului proiectată de, astăzi se mai pot vizita porțile din partea de sud-est și nord, o parte din ziduri, patru clădiri și reduta care a fost transformată în Turnul Parașutiștilor.

De pe Cetățuia se coboară în Piața Muzeului, unde se găsește Biserica și Mănăstirea Franciscană, una dintre cele mai vechi și reprezentative edificii ale orașului. Lăcașul de cult a fost ridicat în stil romanic târziu în perioada 1260-1290. Lucrări de lărgire, în stil gotic, au fost realizate în 1442 de călugării romano-catolici dominicani cu sprijunul guvernatorului Iancu de Hunedoara. Elementele baroce, turnul din fațada vestică și interiorul cu boltiri specifice, au fost adăugate în anul 1728 când franciscanii inițiază o campanie de restaurare. Altarul baroc a fost mutat în Biserica Franciscană din Mediaș.

Turul continuă cu vizitarea Bisericii Unitariene de pe strada 21 decembrie 1989. Lăcașul de cult, ridicat în stil baroc, combină elemente rococo și neoclasiciste.

În Piața Unirii se găsește cea mai reprezentativă clădire în stil baroc din Transilvania. Palatul Banffy a fost construit între 1774 – 1785 de către contele Gyorgy Banffy, fost guvernator al Transilvaniei. Din 1951 palatul adăpostește Muzeul de Artă din Cluj Napoca, care deține un valoros patrimoniu de pictură, grafică și artă decorativă.

Penultima oprire este la Catedrala Greco-Catolică Schimbarea la Față. Biserica, situată pe Bulevardul Eroilor nr. 10, a fost construităde arhitectul Blaumann între 1775 – 1779 în stil baroc. Elemente baroce se pot observa la intrare într-un rezalit foarte puternic, arcuit înspre exterior și legat de colțurile fațadei.

Turul Clujului Baroc este încheiat de vizitarea Bisercii Iezuite. Aceasta reprezintă una dintre cele mai importante simboluri clujene. Biserica Piariștilor este prima biserică catolică edificată în Transilvania după Reforma Protestantă și primul edificiu eclazistic în stil baroc. Interiorul reprezintă o adevărată bijuterie a stilului baroc.