Cladiri Istorice

În Cluj-Napoca există nu mai puțin de 21 de palate. Cum orașul de pe Someș are o istorie bogată, acesta fiind atestat istoric încă din timpul Imperiului roman, este firesc ca și arhitectura sa să fie una la fel de bogată.

Orașul găzduiește atât orașe cu o bogată istorie și arhitectură, cât și palate mai puțin bogate din punct de vedere ornamental însă foarte importante din prisma rolului funcțional pentru care au fost construite.

Istoric și detalii. Instituția Prefectului Cluj se află într-unadintre clădirilevechi de pe Bulevardul 21 Decembrie. Gândită inițial ca sediu al Camerei de Comerț și Industrie, clădirea a fost proiectată de către celebrul arhitect Josef Huber și construită în anul 1910. Pe lângă Camera de Comerț și Industrie, instituție care a funcționat aici în perioada 1910-1940, clădirea a mai găzduit Primăria și Sediul de Partid până în 1989, iar din anul 1992, este sediul Prefecturii Județului Cluj.

Construcția se numără printre monumentele arhitectonice ale Clujului, datorită valorii sale istorice, elementelor de inspirație populară, celor de factură gotică și celor de influență a Secessionului francez. Clădirea are trei fațade, cu soclu mozaicat și este construită pe trei nivele, cu mansardă, oferind vizitatorilor săi o imagine impunătoare, atât din afară cât și din interior. Ferestrele și ușile sunt ornamentate din belșug, iar pe frontispiciu sunt prezente mai multe turnulețe, toate urmări ale îmbinării elementelor de stil enumerate mai sus.

Importanța acestei instituții este dată și de originea termenului de prefect sau prefectură, pe care îi regăsim încă din antichitatea romană. La acea vreme, termenul latin ”praefectus” era folosit pentru a desemna un cârmuitor, o persoană care se ocupa de administrarea unei provincii, oraș sau serviciu public, iar termenul ”praefectura” desemna instituția și autoritatea respectivă.

Localizare.Clădirea Palatului Prefecturii se află în zona centrală a orașului, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 nr 58, la intersecția bulevardului cu Piața Avram Iancu. Accesul facil în această zonă se poate face cu ajutorul mijloacelor de transport în comun. Cele mai apropiate stații de autobuz sunt următoarele:

  • Regionala CFR, Bulevardul 21 Decembrie 1989, cu liniile 1, 24B, 4, 23, 25, 30, 47, 47B, 6, 7, 8, 52, 8L.
  • Avram Iancu, Piața Avram Iancu, cu liniile 3, 21, 25, 32, 32B, 33, 35, 40, 46, 50

Accesul se poate face și cu mașina personală, în ciuda traficului intens din zonă. Cele mai apropiate parcări cu plată sunt în Piața Unirii și în Piața Mihai Viteazul, ambele aflându-se la circa 10 minute distanță pietonală.

Date de contact

Adresă: Bulevardul 21 Decembrie 1989, nr 58

Telefon: +40 264 503 300

Fax: +40 264 591 637

E-mail: prefectura@prefecturacluj.ro

Istoric și detalii. Casa Tranzit, spațiu al culturii și artei contemporane clujene începând cu anul 1997, este situată în locul unei foste sinagogi a comunității evreiești de rit ortodox din Cluj. Această sinagogă, construită în 1875, se numea ”Poalei Tzedek”. Clădirea a mai fost folosită ca spațiu de depozitare în perioada comunistă, timp în care a suferit degradări majore.

În prezent, Fundația Tranzit închiriază clădirea de la Comunitatea Evreiască, folosind-o ca spațiu al artei contemporane, spre beneficiul comunității clujene. Aici,au loc periodic diferite spectacole de teatru, dans contemporan, concerte, expoziții, festivaluri, conferințe și evenimente de dans tradițional. O dată cu oferirea acestor momente artistice clujenilor, Fundația Tranzit se ocupă și de renovarea clădirii, pe cât posibil, deoarece arhitectura acesteia este una deosebită, care merită a fi prezervată.

Proiectul acestei fundații poate fi împărțit așadar în două direcții diferite, dar care se completează reciproc. Una dintre ele este restaurarea acestei clădiri importante în istoria orașului, în același timp urmărindu-seumplerea acestui spațiu cu mult conținut artistic, care să ajute ladezvoltarea comunității clujene. Primele manifestări artistice din acest loc au fost ”We and They” – 1997 și ”Passer By” – 1998.

Localizare. Casa Tranzit este află în zona centrală a orașului, pe strada George Barițiu, între Piața Mihai Viteazul și Parcul Central, în apropiere de Opera Maghiară și sediul Băncii Transilvania.

Accesul în zonă se poate face cu mașina proprie, datorită parcărilor cu plată din Piața Mihai Viteazul și Opera Maghiară, ambele aflându-se la circa 5 minute distanță pietonală. Totodată, pot fi folosite mijloacele detransport în comun, cele mai apropiate stații fiind următoarele:

  • George Barițiu, strada George Barițiu, cu linia tramvaiului 101
  • Emil Isac, strada Cardinal Iuliu Hossu, cu linia autobuzului 29
  • Memorandumului, strada Memorandumului, , cu liniile 1, 22, 24, 24B, 6, 7, 9, 25, 29, 30, 42, 52

Date de contact

Adresă: strada George Barițiu, nr 16

Telefon / Fax: +40 364 101 705

Mobil: +40 737 520 854

E-mail: office@tranzithouse.ro

Web: www.tranzithouse.ro

0 1214

Vechiul Hotel New York a fost construit între anii 1893-1894 de către arhitectul-șef al orașului Cluj-Napoca, Lajos Pákei, în locul fostului Hotel Național. Denumirea de Hotel New York a fost determinată de faptul că prima firma (numită Steier şi Gálos) care a închiriat acest spațiu și care s-a și ocupat de mobilarea lui, a transportat în Cluj-Napoca mobilă de la  Hotelul New York din Ungaria, care era marcată cu inițialele NY, acesta fiind poate și motivul pentru care hotelul a fost înzestrat cu acest nume.

Viața mondenă a găsit un loc maiestos unde să se poată dezvolta în liniște,  având un loc cu adevărat special și unic pentru acele vremuri astfel că, în scurt timp, hotelul a devenit celebru mai ales datorită faimei restaurantului, a cafenelei care adăpostea întâlnirile elitei literare clujene, dar și multe alte întâlniri ale diferitelor cluburi, aceasta fiind, în același timp: sală de lectură, de distracții și de bal. Personalități clujene marcante ale acelei epoci se întâlneau aici pentru a discuta despre diferite subiecte precum politică sau cultură. Pe lângă toate acestea, hotelul se putea mândri și cu un acoperiș mobil pentru curte, dar și cu încălzirea centrală care era un lucru rar la aceea vreme. Majoritatea personalităților de seamă care ajungeau în oraș, de regulă, se cazau aici.

În anii 1950, în încăperile hotelului a funcționat un  cămin studențesc, urmând ca din anul 1960 până în 2000, un nou hotel să ia ființă purtând numele de Hotel Continental. La momentul actual, hotelul încă mai așteaptă un nou scop, în interiorul său desfășurându-se din când în când câteva expoziții artistice.

Localizare

Această bijuterie arhitecturală construită în stil eclectic poate fi găsită chiar în centrul orașului lângă Piața Unirii, la intersecția dintre strada Napoca și strada Universității. Iese în evidență chiar și după atât de mult timp prin designul elegant și complex care a supraviețuit trecerii timpului.

[google-map-v3 width=”100%” height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”46.768704,23.589295{}servicii-turistice.png{}Hotel Continental” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Castelul Banffy de la Bonțida a aparținut familiei Banffy, fiind un complex de edificii construite în stil renascentist. În secolul al XVIII-lea au fost făcute extinderi ulterioare în stil baroc, iar în secolul al XIX-lea în stil romantic. Întreg domeniul pe care se află castelul a fost donat în anul 1387 familiei Banffy de către regele Sigismund de Luxemburg.

Lucrările de construcție ale castelului au început în 1437 și au fost finalizate în 1543. La ordinul lui Denes Banffy castelul a suferit numeroase modificări, fiind refăcut în stil baroc și i-a fost adăugat galeria de statui, obligatorie pentru o reședință aristocrată din aceea vreme, manejul, grajdurile, remiza și locuințele servitorilor. Parcul de agrement creat în perioada lui Denes Banffy a fost remodelat prin redefinirea formelor sobre baroce cu altele mai libere, romantice, specifice engelezești, în timpul lui Jozsef Banffy, următorul descendent Banffy. Tot el ordonă în 1820 demolarea turnului de poartă din materialele căruia fiind ridicată moara de apă, pusă la dispoziția sătenilor.

În anul 1944 castelul a fost evacuat de către trupele germane și a fost folosit pe post de spital militar. În timpul celui de-al doilea război mondial castelul a fost devastat de trupele germane aflate în retragere și au fost distruse mobilierul, pinacoteca, galeria de portrete și biblioteca.

În perioada comunistă, în anii 1950, într-o latură încă funcțională a castelului a fost instalată Cooperativa Agricolă de Producție Bonțida. Lipsa întreținerii a dus la o degradare constantă a construcției, statuile din parcul de odinioară fiind salvate de Muzeul de Artă din Cluj Napoca.

Declarat monument istoric în 1990, au fost începute demersurile pentru reabilitarea și restaurarea castelului, cu sprijinul mai multor organizații străine și românești.

Localizare

Bonțida, 30 km de Cluj Napoca

Din cluj Napoca se poate ajunge în Bonțida, la castelul Banffy, pe drumul național DN1C pe la ieșirea spre Oradea.

Foto

4 2197

Turnul Croitorilor din Cluj Napoca se află pe Str. Baba Novac nr. 35 și face parte din a doua incintă fortificată prin sistemul de ziduri și întărituri ale oraşului ridicate în prima jumatate a secolului al XV-lea și continuate până în secolul al XVII-lea.

A fost construit pe coltul sud-estic al zidului de apărare a orașului, după anul 1405, ca urmare a privilegiilor acordate de regele Sigismund de Luxemburg. Prima atestare documentară datează din anul 1457, din timpul regelui Matia Corvin.

Întreținerea bastionului a fost încredințată celei mai puternice bresle din oras – breasla croitorilor.

De-a lungul timpului, Turnul a fost distrus de mai multe ori – în anii: 1551-1553, 1601, 1627 și 1707.  Forma actuală a fost dată de ultima mare reconstrucţie din anii 1709-1711, făcută de austrieci, din peste 150 de căruţe cu piatră. Turnul a mai fost restaurat în perioada 1956-1957, când s-a încercat deschiderea unui muzeu de istorie al orașului Cluj, lucru interzis de autorităţile comuniste, în anul 1959.

În fața turnului a fost amplasată statuia lui Baba Novac (sculptor Virgil Fulicea), generalul lui Mihai Viteazul, ucis în anul 1600.

Din anul 2008, în urma restaurării realizate sub egida Consiliului Local şi a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Turnul a primit o nouă destinaţie: „Centrul de Cultură Urbană”.

Turnul Croitorilor este una din puținele părți ce a rămas în picioare din vechia fortificație a orașului Cluj Napoca.

Adresă: str. Baba Novac nr. 35, la intersecția cu strada Avram Iancu și Calea Turzii, fiind vizibil și din zona Pieței Cipariu

Orar

– de Luni până Vineri: 09.00 – 19.00

– de Sâmbătă până Duminică: 10.00 – 18.00

Taxă

Intrarea este liberă (gratuită)

8 3070

Casa Matei sau “Casa Mehffy” este o clădire de factură orăşenească în stil gotic din secolul al XV-lea (astăzi Universitatea de Arte si Design „Ion Andreescu”). În această casă – hanul oraşului din acea vreme – s-a născut la 23 februarie 1443, Matei Corvin, fiul marelui voievod al Transilvaniei, Ioan de Hunedoara. Matei Corvin a fost cel mai mare rege al Ungariei (1458-1490), erudit, mecena al artelor, înţelept şi drept, fiind amintit şi astăzi în cântece sau legende. În anul 1467, Matei Corvin a scutit pe proprietarii casei în care s-a născut de achitarea impozitelor şi taxelor către oraş, acest privilegiu fiind întărit de regii şi principii care i-au urmat.

Casa Matei a avut diverse destinaţii, printre care cea de colegiu, dar a adăpostit şi colecţiile etnografice ale Societăţii Carpatine Ardelene.

De-a lungul timpului, edificiul a suferit numeroase transformări şi modificări adaptate noilor stiluri arhitecturale. Subsolul şi o serie de ancadramente de ferestre şi uşi, cu glafuri în secţiune oblică, sunt caracteristice stilului gotic.

În prima jumătate a secolului al XVI-lea apar elemente renascentiste – câteva ancadramente renascentiste pe faţadă, cu denticuli, alături de elementele gotice, precum şi portalul în arc frânt al intrării în imobil, iar bolţile originale au fost înlocuite în mare parte.

În secolul al XVIII-lea în clădire s-a instalat un spital, iar în curte s-au operat o serie de transformări în stil baroc. La sfârşitul secolului al XIX-lea, edificiul, aflat într-o stare de degradare avansată, a fost restaurat, introducându-se multe elemente ale Stilului 1900 (Art Nouveau, Secession), la modă pe atunci. În anii ’50 ai secolului trecut, modificările de Stil 1900, incompatibile cu arhitectura imobilului, au fost înlăturate, clădirea căpătând înfăţişarea actuală.

Adresă

Strada Matei Corvin, nr. 6

Orar

Zilnic între orele 10.00 – 16.00

Localizare

Casa Matei Corvin din Cluj Napoca este situată pe strada cu același nume la numărul 6. Se află în centrul vechi al orașului, în zona Pieții Muzeului, la intersecția străzilor: Matei Corvin, Virgil Fulicea, Sextil Puscariu.

Strada Matei Corvin a fost transformata in zona pietonala, unde se organizeaza frecvent targuri cu obiecte traditionale romanesti si unguresti produse de mici mestesugari.