Catedrale şi Biserici

Istoric și detalii. Acest simbol clujean se numără printre cele mai importante monumente istorice ale orașului. Cunoscută și sub numele de Biserica Iezuiților din Cluj sau Biserica Universității, lăcașul de cult poartă hramul Sfânta Treime, fiind cunoscut pentru arhitectura sa deosebită, care îmbină sobrietatea exteriorului cu exuberanța unui interior în stil baroc. Edificiul a fost construit în perioada 1718-1724, după ce, spre finele secolului al XVII-lea, Transilvania a fost integrată în Imperiul Habsburgic.

Biserica este cunoscută în special datorită interiorului său. Acesta este compus dintr-o singură navă, căreia îi corespund trei capele laterale, fiecare conținând picturi deosebite. Dintre toate picturile din interior se remarcă următoarele:

 • Sfânta Treime, o pictură de mari dimensiuni situată în sanctuarul bisericii, sub care a fost poziționată icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
 • Marea Pictură a Altarului, o pictură în stil baroc, care reprezintă tot Sânta Treime.
 • Pictura Sfântului Ignațiu de Loyola, întemeietorul ”Societății lui Isus” (ordinul iezuiților).
 • Pictura Sfântului Xaverius, în prima capelă de pe latura stângă a bisericii.
 • Pictura Sfântului Ioan Nepomuk, considerat și protectorul Banatului.
 • Pictura Sfântului Calasanza, călugăr fraciscan și totodată patronul ordinului Piarist.

În ceea ce privește programul liturgic al lăcașului de cult, biserica este deschisă duminica pentru Liturghia în limba română de la ora 9:30 și pentru Liturghia în limba maghiară de la ora 11:00. De asemenea, în fiecare marți de la ora 19:00 are loc Cateheza pentru adulți.

Localizare.Biserica iezuită se află pe strada Universității nr 5, foarte aproape de Piața Unirii și accesibilăcredincioșilor care doresc să participe la liturghii sau să viziteze edificiul. Cea mai apropiată stație a mijloacelor de transport în comun este următoarea:

 • stația Memorandumului,strada Memorandumului, cu liniile 1, 22, 24, 24B, 6, 7, 9, 25, 29, 30, 42, 52;

Accesul cu mașina personală este de asemenea posibil datorită existenței parcării cu plată din Piața Unirii și a celei din spatele Primăriei, cu acces din Piața Lucian Blaga.

Date de contact

Adresă Biserică: Strada Universității, nr 5

Adresă Birou Parohial: Piața Unirii, nr 16

Telefon: +40 264 595 252

E-mail: szentmihalykolozsvar@yahoo.com

Istoric și detalii. Situată în imediata apropiere a bastionului Croitorilor, această biserică de pe fosta Strada Lupului, una dintre cele mai vechi străzi ale Clujului (astăzi strada Mihail Kogălniceanu), este poate cel mai important și valoros edificiu gotic al Transilvaniei. A fost construită între anii 1486-1516, cu susținerea regelui Matei Corvin și sub supravegherea călugărilor franciscani-minoriți, la conducerea cărora s-a aflat călugărul Ioan, special trimis de la Cluj pentru această lucrare.

De-a lungul timpului, acest important monument istoric al Clujului a suferit foarte multe modificări și reparații,fiind afectat de explozii sau de simpla trecere a deceniilor. Pe parcurs, au mai fost adăugate elemente precum amvonul, turnul clopotniță care mai târziu a fost dărâmat, clopotul din casa parohială de lângă biserică, pupitrul din piatră etc.

Lucrurile care fac din această biserică un monument unic al Clujului sunt reprezentate de vechimea și dimensiunile sale. Este o construcție gotică de tip sală, fiind cea mai mare de acest gennu doar din Transilvania, ci și din Europa de Sud-Est. Dimensiunile sale sunt impresionante datorită faptului că a fost clădită dintr-o singură navă, fără stâlpi de susținere sau ornamente care, potrivit franciscanilor, ar putea distrage atenția credincioșilor. Sala are o lungime de 34 m, lățimea de 15 m, iar înălțimea pereților atinge 19 m. Cunoscută pentru acustica sa,această încăpere găzduiește cu regularitate concerte de orgă, încă din 1960.

Localizare. Biserica Reformată se află situată în centrul orașului, pe actuala stradă Mihail Kogălniceanu nr 21, în apropiere de Bulevardul Eroilor, Teatrul Național și Piața Cipariu. Monumentul este ușor accesibil cu mijloacele de transport în comun. Cele mai apropiate stații sunt următoarele:

 • Stația Piața Cipariu, cu liniile 3, 21, 25, 32, 32B, 33, 40, 46, 46B, 50
 • Stația Opera, Piața Ștefan cel Mare, cu liniile 3, 21, 32,32B, 33, 35, 40, 46, 46B, 50

Depinzând de ritmul de mers, biserica se află la o distanță pietonală de aproximativ 5 min de Piața Cipariu și de Teatrul Național.

Catedrala Greco-Catolică „Schimbarea la Față” – Biserica Reformată – Catedrala Mitropolitană Ortodoxă – Biserica Reformată – Calvină cu Două Turnuri – Biserica Unitariană – Biserica Evanghelică – Biserica și Mănăstirea Franciscană – Biserica Romano-Catolică „Sfântul Mihai” – Biserica „Bob” – Biserica Piariștilor.

Cluj Napoca reprezintă unul dintre cele mai multiculturale orașe ale României. Bogăția multietnică este reprezentată de numeroasele lăcașuri de cult care se pot observa în oraș și de elementele artitecturale diferite ale bisericilor. Istoriile de sute de ani și trecerea timpului au demonstrat valoarea culturală și spirituală a orașului Cluj Napoca și a lăcașurilor de cult.

Traseul începe de pe Bulevardul Eroilor de la Catedrala Greco-Catolică Schimbarea la Față. Aceasta este cunoscută și ca Biserica Minoriților, denumită astfel după ctitorii bisericii, adepții ordinului romano-catolic al Fraților Minori Conventuali, cea mai veche ramură a franciscanilor. Lăcașul de cult a fost ridicat între anii 1775-1779 în stil baroc. În prezent servește drept catedrală a Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

Următoarea oprire se află pe strada Mihail Kogălniceanu, unde se găsește Biserica Calvină, ridicată între 1486-1516 în stil gotic. Lăcașul de cult este cea mai mare construcție de tip sală din Transilvania și din sud-estul Europei, cu o înălțime a pereților ce ating 19 m, o lungime de 34 m și 15 m lățime. Mobilierul bisericii, realizat de meșteri bistrițeni, aparține secolului VX, iar orga, a doua ca mărime după cea a Bisericii Negre din Brașov, este din 1776 și apaține stilului rococo.

Ajungând în Piața Avram Iancu descoperim împunătoarea Catedrală Mitropolitană Ortodoxă. Construită în perioada anilor 1920-1930, catedrala reprezintă una dintre cele mai importante lăcașuri de cult ale Clujului. Planurile arhitecților George Cristinel și Constantin Pompoiu au înglobat o serie de modele din arhitectură brâncovenească, specifică Țării Românești, cu puternice influențe bizantine.

Pe Bulevardul 21 Decembrie se găsește Biserica Reformată-Calvină din Orașul de Jos, cunoscută ca și Biserica Reformată cu 2 turnuri. Aceasta a fost construită între 1829-1879 după planurile arhitectului Georg Winkler. Planul inițial al fațadei și al turnurilor a fost modificat de Anton Kagerbauer în jurul anului 1839, după moartea arhitectului original.

Traseul continuă cu vizitarea Bisericii Unitariene de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989. Biserica construită între 1792-1976 reprezintă stilul baroc cu elemente rococo și neoclasiciste.

În capătul Bulevardului 21 Decembrie 1989 se află Biserica Evanghelică, construită între 1816-1829. Lăcașul de cult a fost ridicat după planurile arhitectului George Winkler și îmbină armonios elemente ale barocului cu stilul neoclasic.

Continuând traseul ajungem în Piața Muzeului unde se află Biserica și Mănăstirea Franciscană. La începuturi biserica a fost o parohie mai mică, construită în stil romanic târziu, dar în 1442 dominicanii au dezvoltat parohia, lărgind biserica în stil gotic și construind mănăstirea. În 1728 franciscanii restaurează biserica și construiesc turnul din fațada vestică în stil baroc. În interiorul mănăstirii se găsește o bibliotecă cunoscută a franciscanilor, cu o colecție ce depășește 1000 de volume.

Din Piața Muzeului traseul continuă spre Piața Unirii. În mijlocul acesteia se află unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania, Biserica Catolică Sfântul Mihail. Lăcașul de cult, de tip sală, cu un cor boltit în cruce pe ogive și flancat de altare laterale, a fost construit pe mai multe etape, fiind finalizat în 1390. Biserica oferă numeroase puncte de vizitat, printre care Capela Schleunig, altarul central, picturile secolelor XIV-XV și altarul neogotic, premiat la expoziția mondială din 1873, la Viena.

>Din Piața Unirii se intră pe strada Episcop Ioan Bob, unde se află prima biserică greco-catolică construită în Cluj și cea mai veche biserică românească din oraș, Biserica Bob. Lăcașul de cult, construit între 1801-1803, poartă numele Episcopului Ioan Bob, ctitorul bisericii.

Prima construcție eclaziastică în stil baroc din provincie și prima biserică catolică ridicată în Transilvania după Reforma Protestană, Biserica Piariștilor, încheie traseul propus. Aici se poate observa un contrast puternic între exteriorul sobru și interiorul puternic ornamentat, în stil baroc. În altarul bisericii se află icoana Sfintei Maria, despre care se spune că în anul 1966 ar fi plâns timp de 2 săptămâni.

0 1255

Biserica din Feleacu este una dintre cele mai importante monumente istorice românești ale Transilvaniei medievale. Atribuită epocii lui Ștefan cel Mare, biserica este considerată prima structură ecleziastică de rit grec creată pentru Transilvania. A fost ridicată în secolele al XV-lea și al XVI-lea, din piatră, în stil gotic, fiind una dintre puținele biserici ortodoxe din lume care a fost construită din piatră în stil gotic și nu bizantin.

Lăcașul de cult din Feleacu este o biserică de tip sală cu 2 travee boltite în cruce pe ogive și absidă poligonală decrosată cu boltă pe nervuri. Deși din exterior pare o biserică protestană sau romano-catolică, interiorul a fost adaptat ritului bizantin, cu picturi murale și cu un iconostas bogat ornamentat. Pictura murală, datând de la mijlocul secolului al XVIII-lea, îi aparține unui artist necunoscut, iar pictura celor 12 prăznicare din iconostasul bisericii îi aparțin unui alt artist rămas anonim. În Muzeul de Artă din Cluj Napoca se poate admira o ocoană din anul 1762, reprezentându-l pe Isus Pantocrator, pictată pentru biserica din Feleacul de pictorul Nechita Zugravul.

În subsolul lăcașului de cult au fost descoperite patru morminte, aparținând unor călugări din evul mediu. Se presupune ca aceștia ar fi fost cei patru mitropoliți ai Transilvaniei care au păstorit voievodatul de la reședința lor din Feleacul.

În 1922, la inițiativa lui Nicolae Iorga și cu sprijinul material al Regelui Ferdiand, au fost realizate restaurări de arhitectul Kos Karoly, moment în care au fost zidit pronaosul și s-a ridicat actuala turlă de pe latura nordică a bisericii.

De asemenea, în această biserică a fost oficiată căsătoria dintre Veronica Micle, amanta lui Mihai Eminescu, și profesorul Ștefan Micle.

Localizare

Biserica ortodoxă Sfânta Parascheva din Feleacul se află la 9 km de Cluj Napoca. Se pornește din Piața Unirii cu mașina pe strada Iuliu Maniu, se înaintează până în capătul străzii unde se virează dreapta pentru a intra în Piața Avram Iancu. Pe Calea Turzii (E60, E81) se înaintează până la intersecția cu strada Televiziunii, iar după 100 m se intră pe o stradă lăturalnică, pe care se înaintează până la biserică.

Foto

Biserica Catolica Sfântul Mihail din Cluj Napoca a fost cosntruită în mai multe etape, pe diferite perioade de timp. Ridicarea lăcașului de cult a început în anul 1316 și a durat până în 1390, urmată de a doua fază între 1410 -1487, iar între 1511-1543 a fost ridicat turnul bisericii. Pe locul actualei biserici se afla un cimitir și o capelă dedicată. Deși au fost proiectate două turnuri, a fost ridicat numai cel de nord-vest, care a trebuit însă dărâmat în 1763, după ce un cutremur l-a deteriorat foarte mult. Prezentul turn cu ceas, cel mai mare turn de biserică din România, a fost înălțat pe fațada de nord între 1837-1860.

De-a lungul anilor biserica a deservit diverse comunități religioase, atfel că în perioada 1545-1558 a fost biserică luterană, între 1558-1566 a fost biserică calvinistă, iar din 1566 până în 1716 a fost biserică unitariană. După revendicarea de către comunitatea catolică a fost restaurată sub influența barocului de către artiștii Johannes Nachtigall și Anton Schuchbauer, sub îndrumarea parohului János Biro.

Stilul gotic se remarcă prin arhitectura bisericii. Consctrucția de tip sală are cor boltit în cruce pe ogive și este flancat pe altare laterlae. Sub blazonul deasupra porții de intrare care îl reprezintă pe Sfântul Mihai, se află stema Sfântului Imperiu Roman, cea a Regatului Ungar și a Regatului Boemiei. Picturile secolellor XIV-XV au fost readuse la viață în timpul ultimei mari restaurări între anii 1957-1960. Principalele puncte de vizitat în biserică sunt portalul sacristiei, amvonul, ghiulele din zid, frontonul portalului de intrare, bărbatul decapitat, altarul, frescele din Capela Schleynig, vitrariile, turnul neogotic și panorama asupra orașului. Aceasta este uşor de găsit, fiind situată în Piaţa Unirii şi aproape de unităţile de cazare din centrul Clujului.

Adresa: Piața Unirii

Localizare

Biserica Catolică Sfântul Mihail se află în Piața Unirii, fiind înconjurat de o zonă pietonală cu bănci și fântână arteziană. În jurul bisericii se găsesc numeroase clădiri și palate monument care se pot vizita și admira pentru stilul architectural.

Biserica şi Mănăstirea Romano-Catolică Franciscană din Cluj-Napoca reprezintă unul din edificiile cele mai vechi şi semnificative din oraş. Iniţial, pe acest loc a existat o mai veche biserică romano-catolică, prima din Cluj, ridicată în secolele XI-XII, dar distrusă în timpul primei invazii a tătarilor (1241). După distrugerea acesteia, pe locul ei a fost ridicată în perioada 1260-1290 o biserică în stil romanic târziu, refăcută în secolul al XV-lea în stil gotic.

Biserica a fost lărgită (lucrări în stil gotic) şi a fost ridicată o mănăstire lângă aceasta, cu sprijinul domnitorului Ioan de Hunedoara, complexul revenind ordinului Dominican. Odată cu alungarea ordinelor religioase catolice de către protestanţi în martie 1556, clădirea mănăstirii nu a mai fost folosită cu scop religios. Până în 1557 în clădire a locuit regina Ungariei, Izabella, după care lăcaşul a fost transformat în şcoală (unitariană din 1558). Din 1609, din dorinţa principelui Gabriel Báthory, clădirea a fost donată cultului reformat-calvin. Odată cu anul 1728 franciscanii, reveniţi în oraş, iniţiază o campanie de restaurare a bisericii şi construiesc turnul, acesta fiind principala componentă în stil baroc.

Ansamblul mănăstire-biserică este dispus pe trei laturi, în jurul unei curţi interioare spre care se deschideau arcadele frânte ale foişoarelor. Încăperile monastice adăposteau chilii, săli de bibliotecă, dormitoare comune, spaţii administrative etc. Tot aici se afla şi o vestită şcoală, la care a învăţat Nicolaus de Mirabilibus, devenit mai târziu profesor la Universitatea din Florenţa.

În interiorul mănăstirii se afla o bibliotecă vestită a franciscanilor, colecţie care depăşea o mie de volume. În perioada anilor 1906-1948 în mănăstire a funcţionat tipografia Sfântul Bonaventura, care tipărea diverse reviste religioase („Lumea catolică”, „Sfânta Cruce” ş.a.).

Din anul 1898, în faţa bisericii se află amplasat Obeliscul Carolina, după mutarea sa din Piaţa Unirii.

Cele mai recente restaurări ale edificiului au fost efectuate în perioada 1976-1978, urmate apoi de altele în 1980-1986. Cu aceste ocazii au fost redescoperite o serie de elemente gotice ale lăcaşului.

În 1949 lăcaşul a fost confiscat franciscanilor, după ce autorităţile comuniste au decis să dizolve ordinul franciscanilor în România, iar clădirea mănăstirii a adăpostit „Şcoala de Muzică”, devenită ulterior „Liceul de Muzică Sigismund Toduţă”, care există şi astăzi. Din anul 1990 biserica a revenit în proprietatea ordinului romano-catolic franciscan, împreună cu o parte din vechea mănăstire. (Sursa: www.PrimariaClujNapoca.ro)

În zona Bisericii Franciscane se găsesc următoarele obiective istorice și atracții:

 • Obeliscul Karolina
 • Muzeul de Istorie
 • Casa Matei Corvin
 • Parcul I.L.Caragiale
 • Spații pietonale și terasele din zona Pieții Muzeului

Localizarea bisericii

Mănăstirea şi Biserica Franciscană se află în Piața Muzeului la numărul 2 și este usor de identificat prin turnul ce se ridica deasupra pieței.

Se poate ajunge la mănăstire folosind oricare dintre cele 4 intrări în Piața Muzeului: fie dinspre Parcul I.L.Caragiale, dinspre Casa lui Matei Corvin, dinspre strada Constantin Daicoviciu sau dinspre strada Emil Zola.

0 1235

Cunoscută odinioară ca Biserica Minoriţilor (Biserică Romano-Catolică a Ordinului Franciscan al Minoriţilor), a fost donată Bisericii Romane Unite cu Roma (Greco-Catolică) în anul 1924 de către Sfântul Scaun, pentru a servi drept catedrală a Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, odată cu mutarea sediului episcopiei de la Gherla la Cluj.

Biserica a fost ridicată în stil baroc, după planurile arhitectului Francis Kitner, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, iar frescele de pe cupolă au fost pictate la începutul secolului al XX-lea de Francisc Lohr și restaurate mai apoi de Coriolan Munteanu. Adaptarea mobilierului interior la cerințele ritului bizantin a fost făcută prin efortul episcopului Iuliu Hossu, prin amplasarea unui iconostas, de altfel inexistent în practica cultului romano-catolic.

Localizare

Catedrala Greco-Catolică „Schimbarea la Faţă” se află pe Bulevardul Eroilor la nr. 10, la intersecția cu strada Herman Obert. Este singura biserică pe bulevardul Eroilor între cele 2 piețe: Piața Unirii și Piața Avram Iancu.

Coordonate GPS: 46.769515 (lat.), 23.592542 (long.)

0 1256

Biserica Evanghelică-Luterană Sinodo-Prezbiteriană din Cluj-Napoca a fost construită în perioada 1816-1829, după planurile arhitectului Georg Winkler, care îmbină armonios elemente ale barocului și stilului neoclasic. In zidurile sale au fost încorporate pietrele din așa-numitul Bastion rotund.

Pe fațadă apare inscripția „Pietati”. Pictura din altar este opera lui Johann Gentiluomo, iar orga bisericii a fost construită în anul 1913 de către firma Walker din Ludwigsburg.

Localizare

Biserica Evanghelică-Luterană Sinodo-Prezbiteriană se afla la intersecția străzilor Regele Ferdinand cu bulevardul 21 Decembrie 1989 și cu strada Memorandului, vis-a-vis de vechiul Hotel Melody din Cluj-Napoca.

Coordonate GPS: 46.771251 (latitudine), 23.590178 (longitudine)

Catedrala Mitropolitană Ortodoxă face parte din Mitropolia Ortodoxă Română a Clujului, Albei, Crişanei și Maramureşului, fiind Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Situată în Piata Avram Iancu, la nr. 18 Catedrala Mitropolitană Ortodoxă este o clădire impunătoare în centrul orașului Cluj Napoca, fiind înconjurată de clădiri vechi și importante din punct de vedere arhitectural și istoric, printre acestea se numără: clădirea Consiliului Județean Cluj, Regionala CFR Cluj, clădirea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului și cea a Finanțelor Cluj cu Trezoreria Cluj, precum și clădirea Tribunalului Cluj, Casa Armatei și Teatrul Național cu Opera Română.

[nggallery id=14]

În fața acesteia se află monumentul Avram Iancu înconjurat de o frumoasă fânână arteziană cu jocuri de lumini și jeturi de apă care se sincronizează pe linii melodice. După fântână și statuie, se află clădirea Teatrului Național din Cluj Napoca.

Catedrala este pe langâ o atracție turistică și un important loc de cult, în special în zilele de sărbătoare, când foarte mulți localnici vin la slujbele ce se țin aici. În perioada slujbelor religioase de Crăciun sau de Paști, sau a altor sărbători naționale, cum ar fi 1 Decembrie ziua României, piața din fața bisericii, cât și cele 2 străzi între care se află biserica, sunt închise și devin pietonale.

Intrând în interiorul bisericii, constați o tăcere impunătoare în contrast cu forfota orașului. Aici vei găsi picturi religioase pe pereții acesteia, o cupolă imensă, turnuri de unde răsună clopote în timpul slujbelor, un altar impunător și multă liniște.

Scurt Istoric

A fost ridicată în perioada anilor 1923-1933, după planurile arhitecţilor Constantin Pomponiu și George Cristinel, înscriindu-se în curentul stilistic românesc. Este unul din principalele edificii religioase din municipiul Cluj-Napoca.

Poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului” – data intrării Armatei Române în Transilvania (15 august 1916).

În anul 1973, odată cu ridicarea scaunului eparhial al Clujului la rangul de arhiepiscopie, lăcașul de cult a devenit catedrală arhiepiscopală. Din anul 1996, Catedrala a intrat într-un amplu proces de restaurare a exteriorului, încheiat în anul 1999, iar în interior a primit o nouă pictură, de factură bizantină, realizată în celebrul mozaic de Murano.

Din anul 2006 edificiul servește drept catedrală a arhiepiscopului Vadului, Feleacului și Clujului care este totodată și mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei și Maramureşului.

Arhiepiscopia Ortodoxa a Clujului deține o valoroasă colecţie de artă religioasă și documentară, inaugurată în anul 1938 și reorganizată în 1975. Fondul de bază este constituit din icoane pictate din secolele XVII – XIX și din obiecte liturgice. Colecția muzeală cuprinde documente privind istoria eparhiei (secolul XVI), obiecte de cult, icoane pe lemn și sticlă (secolul XVII), manuscrise, veşminte, cruci, potire etc. (secolul XVI), tipărituri cu caracter etnografic și mărturii despre trecutul neamului românesc.

Orar

Sunt recomandate vizitele între intervalul 12.00 – 18.00 deoarece în fiecare zi între orele 08.00 – 12.00 și 18.00 – 20.00 aici se țin slujbe religioase.

Localizare și Căi de acces

[google-map-v3 width=”90%” height=”250″ zoom=”15″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”46.771298,23.596541{}obiective-turistice.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Fiind situată în centrul vechi al orașului Cluj Napoca, în Piaţa Avram Iancu, Catedrala Mitropolitană Ortodoxă este un obiectiv turistic ușor de indentificat și se poate ajunge aici din orice parte a centrului istoric al orașului pe jos.