Alte Obiective
Alte obiective turistice

0 1217

În anul 168 împăratul Marcus Aurelius a ridicat la marginea orașului Turda, pe platoul numit dealul Cetății, castrul Legiunii a V-a Macedonica. Situat pe o suprafață de 23 ha, castrul a fost cel mai mare castru de legiune din Dacia romană.

În timpul războaielor marcomanice, la Potaissa a fost stabili tsediul Legiunii a V-a Macedonica, cu aproximativ 5.000 de militari. În 170 legionarii au început construcția castrului, care îngloba mai multe clădiri, cea mai importantă fiind cea a comandamentului. Legiunea a rămas ulterior la Potaissa până la părăsirea Daciei de către romani.

Pentru ridicarea castrului au fost folosite roci extrase din mai multe cariere din împrejurimi, calcar mezozoic, ofiolite, tufuri ofiolitice și gresii calcaroase terțiare. Pietrele zidurilor au fost folosite, după retragerea Legiunii a V-a Macedonica din anul 274, de către locuitori pentru a construi clădiri și biserici. Principala carieră a orașului și a castrului roman se afla în punctul Piatra Tăiată, unde au fost descoperite țigle, chei, opaițe, fragmente ceramice și mai multe monede (o tetradrahmă, un denar din timpul împăratului roman Domițian, un denar din vremealui Macrinus și alte două monede).

Cercetările ulterioare au dus la descoperirea numeroaselor obiecte vechi precum piese arhitectonice, sculpturi, mozaicuri, inscripții pe piatră, monede, obiecte mărunte, care, în prezent, se găsesc în diferite colecții și muzee din țară sau din străinătate, majoritatea la Budapesta și Viena.

Adresă: Potaissa, lângă Turda

Localizare

Pentru a ajunge la Castrul Roman de la Potaissa se merge cu mașina până în Turda, aproximativ 32 km. Accesul rutier în castru este semnalizat prin indicatoare şi se poate face din două direcţii: pe lângă Colegiul Naţional Mihai Viteazul şi dinspre DN1, pe strada Romană.

Foto

1 6039

Cetatuia din Cluj Napoca este situata pe un deal integrat in zona centrala a orasului, fiind unul dintre zonele cele mai inalte si importante din punct de vedere al panoramei care se poate admira. De aici Clujul are o alta imagine, in special la rasaritul sau apusul soarelui si seara cand se vad multitudinea de becuri ce lumineaza orasul.

Cetățuia din Cluj Napoca este situată pe un deal integrat în zona centrală a orașului, fiind unul dintre zonele cele mai înalte și importante din punct de vedere al panoramei care se poate admira. De aici Clujul are o altă imagine, în special la răsăritul sau apusul soarelui și seara când se văd multitudinea de becuri ce luminează orasul.

Ca și punct de reper pe Cetățuia Clujului se află Hotelul Belvedere, o clădire masivă ce este vizibilă din multe zone ale orașului.

Cetatuia Cluj de azi

În zilele noastre Cetățuia Clujului este pe lângă un punct turistic important, de unde se poate admira orașul și un loc romantic, unde foarte multe cupluri se plimba pe acest platou, în special seara.

Se spune că fiecare cuplu al orașului Cluj Napoca, a fost cel puțin o dată în plimbare pe dealul Cetățuia.

Pe langa masivul Hotel Belvedere, pe Cetățuie se mai găsesc alei pe care se pot face plimbări, o terasă cu bar de unde se poate admira orașul. În partea din spate a cetățuiei se găsește o parte din zidul construit din pământ din vechea fortificație, un parc pentru copii, cu teren de baschet cu nocturnă și teren de fotbal. Mai jos după parc se ajunge la intersecția cu 7 străzi, una din unicele intersecții ale Europei de acest gen, iar în stângă (la coborare) după intersecția celor 7 străzi se găsește stadionul de fotbal al echipei CFR Cluj.

Scurt istoric despre Cetățuia Cluj

Situată la o altitudine de 405 m, are aspectul unui platou pe care a fost construită, în secolul al XVIII-lea de către austrieci, o fortificație de tip Vauban, cu ziduri, bastioane și o redută, care adăpostea clădiri administrative, garnizoana și depozitul de armament. La exterior era inconjurata cu un val de pământ. Fortificaţia avea rol de control asupra orașului, dar și acela de închisoare, mai ales în timpul Revoluţiei de la 1848. Aici a fost închis și executat cunoscutul umanist și luptător sas Stephan Ludwig Roth, unul dintre eroii Revoluției. Din fortificație s-au mai păstrat o parte din ziduri, câteva clădiri, iar reduta a fost transformată în Turnul Parașutiștilor.

Istoria recentă consemnează ridicarea pe colina Cetățuii a Hotelului „Belvedere”, o construcție masivă și modernă. Pe dealul Cetățuia este amplasată Crucea de pe Cetăţuie (arhitect Virgil Salvanu), care amintește de martirii Revoluției de la 1848. Crucea a fost amplasată în anul 1995, în locul celei din lemn, distrusă de autoritățile comuniste în anii ’50 ai secolului trecut.

Cai de acces – Cetatuia Cluj

Denumit și dealul Cetățuia, este vizibil din centrul orașului în special din zona Piața Mihai Viteazul, Parcul Central – „Simion Bărnuţiu”, zona străzilor Memorandumului și Moților. Pentru a ajunge pe Cetățuia Clujului sunt câteva variante pe care le poți alege. Pe jos din centrul orașului dinspre Piața Mihai Viteazul se trece podul peste râul Someș, pe lângă Camera de Comerț din Cluj (fosta Astoria) și se urcă scările ce te duc până în vârful dealului Cetățuia. Numărul scărilor este de 237.

O altă variantă este cea cu mașina, însă traseul este diferit:

1) Dinspre centru, zona Piața Mihai Viteazul, se trece de Camera de Comerț din Cluj pe strada Emil Racoviță, se ajunge la intersecția „șapte străzi”, una din unicele de acest gen ale Europei care intersectează 7 străzi din diferite zone ale Clujului. Pe urmă se face la stânga pe strada Cetății până se ajunge în parcarea de lângă Hotelul Belvedere.

2) Din fața Gării din Cluj Napoca, se urcă podul circa 200m și se face la stânga circa 50m și apoi a doua stradă la dreapta, pe strada Mecanicilor, care te duce la intersecția „șapte străzi”. În intersecție se merge drept înainte pe strada Cetății care duce pe Cetățuia Cluj.

3) Dinspre zona Hoia (Tetarom 1) pe strada Romulus Vuia pe lângă Stadionul CFR Cluj se ajunge din nou la intersecția celor șapte străzi și de aici se ia la dreapta pe strada Cetății până pe Cetățuia Cluj.

0 1812

Ruinele de construcţii romane făceau parte din piața centrală a orașului roman Napoca (secolele II-III d.Hr.), peste care s-au suprapus construcții medievale, moderne și contemporane.

Primele săpături arheologice în Piața Unirii au fost efectuate în anul 1822. Ultimele cercetări au început în anul 1994 și au continuat, cu anumite întreruperi, până în anul 2008, fiind conduse de arheologii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca. A fost cercetată arheologic o suprafață de aproximativ 850 metri pătrați din zona central – sudică a orașului roman. Cu această ocazie au fost descoperite și vestigii neolitice, post romane și medievale.

Localizare

Situate în Piața Unirii în fața statuii Matei Corvin, ruinele fac parte din atracțiile turistice ale zonei. Acestea se bucură de o vizibilitate sporită deoarece se află într-o zonă pietonală intens frecventată.

Situl este acoperit cu sticlă pe o suprafață de 82 de metri pătrați pentru protejarea vestigiilor, devenind astfel un punct de informare și vizitare, care beneficiază de un sistem de iluminat ambiental.

Inaugurarea sitului a avut loc odată cu dezvelirea Lupei Capitolina pe Bulevardul Eroilor, la 28 noiembrie 2008.

0 943

Statuia lui Mihai Viteazul din Cluj Napoca este o operă a sculptorului Marius Butunoiu și a fost inaugurată la mijlocul anilor 1970.

[nggallery id=47]

Mihai Viteazul a fost domn al Ţării Româneşti, cel care a unit pentru prima dată cele trei provincii românești (Ţara Românească, Moldova și Ardeal) în anul 1600.

Localizare

Statuia este amplasată în mijlocul pieței care îi poartă numele, fiind înconjurată de un mic parc în formă triunghiulară cu spații verzi și bănci.

[google-map-v3 width=”90%” height=”250″ zoom=”15″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”46.774256,23.590747{}obiective-turistice.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

În spatele acesteia se află vechiul Cinema Republica, locul unde anual se desfășoară festivaluri de film, cel mai cunoscut fiind Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF).