Parcuri

0 1287

Vacanțele reprezintă o modalitate de relaxare și recreare pentru fiecare turist. Cluj Napoca pune la dispoziția locuitorilor și vizitatorilor numeroase spații verzi, cu numeroase băncuțe, zone de relaxare și sport, alei pietruite și spații de socializare. Vă propunem un tur al celor mai cunoscute spații verzi din Cluj Napoca, unde să petreceți momente de liniște și de relaxare.

Prima oprire este Grădina Botanică de pe strada Republicii. Fondată în 1872 pe o suprafață inițială de 4,3 hectare, grădina a fost mărită considerabil în 1920 din inițiativa prof. Alexandru Borza, al cărui nume îl poartă în prezent. Pe o suprafață de 14 hectare se pot admira peste 11.000 de exponate, așezate pe mai multe categorii: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic și medicinal. Zonele care nu trebuie ratate sunt: Grădina Japoneză cu plante specifice, un turn de unde se vede o frumoasă panoramă asupra grădinii și a orașului, un lac mic și o terasă de lemn acoperită; Grădina Romană, dominată de statuia zeiței Ceres și încadrată de două sicrie veritabile descoperite în vechiul oraș roman Napoca și Serele, unde se găsesc numeroase plante exotie.

În Grădina Agrobotanică din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară se găsesc peste 1.800 de specii vegetale care pot fi admirate. Grădina Agrobotanică a fost înființată în 1903 pe o suprafață de mai puțin de un hectar. A fost extinsă la aproape 7 hectare în 2007, dar în 2012 a fost restrânsă la suprafața actuală de 3 hectare. Pe lângă speciile și soiurile de importanță agricolă și medicinală, în Grădina Agrobotanică au fost create două colecții speciale, cea a plantelor de stâncărie și cea a plantelor suculente. Muzeul viu este împărțit în 4 sectoare, ornamental, ecologic, sistematic și al biodiversității, oferind găzduire unui număr mare de specii de viețuitoare.

Parcul Central, situat lângă Facultatea de Chimie și Opera Maghiară, reprezintă pata verde a orașului Cluj Napoca. Parcul a fost înființat în anul 1827 de Asociația de Binefacere a Femeilor, iar în a doua jumătate a secolului al XIX-lea au fost amenajate aleile și lacul și a fost construit pavilionul de muzică. În prezent, parcul are o lungime de 900 m, unde se găsesc alei care traversează parcul cu bănci pe margine, statui și monumente, teren de baschet cu nocturnă, aparate de fitness cu acces gratuit, spațiu special amenajat pentru copii o fântână arteziană, lacul Chios și clădirea Casinoului.

Cetățuia reprezintă una dintre cele mai romantice locuri din Cluj Napoca, dar și un loc de unde se poate admira o priveliște deosebită asupra orașului. Vechea Fortăreață de tip Vauban, cu ziduri, bastionae și o redută, a fost construită după planurile arhitectului militar Giovanni Murando Visconti. În prezent, din fortificație se mai pot admira o parte din ziduri, câteva clădiri și reduta care a fost transformată în Turnul Parașutiștilor. În partea din spate a cetățuii se găsește o parte din zidul construit din pământ din vechea fortificație, un parc pentru copii, cu teren de baschet cu nocturnă și teren de fotbal.

Turul grădinilor se termină cu Parcul Național Etnografic „Romulus Vuia” – Muzeul Satului. Parcul înfințat în 1929 este structurat pe două sectoare tematice: „Instalaţii tehnice şi ateliere meşteşugăreşti” (30 de instalaţii tehnice şi 6 case-atelier) și „Tipuri zonale de gospodării şi monumente de arhitectură populară” (12 gospodării țărănești complete din diferite zone etnografice din Transilvania). În incinta parcului sunt reprezentate următoarele zone etnografice: Bistrița, Maramureș, Câmpia Transilvaniei, Oaș Năsăud, Depresiunea Calatele Bran, Zarand, Podgoria Alba, Mocănimea Munților Apuseni și Gurghiu.

0 1583

Parcul Operei este amenajat încă din anul 1885, la inițiativa primarului de atunci, Haller Károly.

Parcul este amplasat într-o zonă centrală, fiind înconjurat de multe clădiri istorice, palate și piețe cu bogată istorie.

Printre acestea se numără:

 • Teatrul Național și Opera Română din Cluj
 • Inspectoratul Școlar Județean, fosta Casă a Învățătorilor
 • Palatul de Justiție
 • Clădirea Comandamentului Armatei a IV-a Transilvania
 • Bastionul Croitorilor
 • Piața Avram Iancu și Piata Cipariu
 • Localizare

În Piața Ștefan cel Mare, în spatele clădirii Operei Române.

4 6011

Pădurea Făget din Cluj Napoca este zonă naturală protejată și monument al naturii de interes național, cuprinde arborei gorun și fag. Suprafața ariei protejate este de 10 ha și conservă specii naturale și habitate importante din punct de vedere faunistic, floristic și forestier. Poate fi vizitată în scop științific, educativ şi de agrement, oferind posibilităţi de turism și agrement de week-end în împrejurimile Clujului.

Este una dintre cele mai frecventate zone din împrejurimile orașului unde clujenii ies în weekend la iarbă verde.

Localizare și Acces

[google-map-v3 width=”90%” height=”250″ zoom=”15″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”46.747272,23.572197{}atractii-naturale.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Pădurea Făget poate fi traversată cu mașina sau bicicleta mergând pe următorul traseu: dinspre cartierul Zorilor sau Bună-Ziua, la ieșirea din oraș spre Turda se face dreapta la sensul giratoriu înainte de ieșirea din oraș, pe drumul Strada Fagetului. La intersecția străzii Făgetului cu drumul Sf. Ion se face din nou dreapta și se urmează drumul șerpuitor prin zona împădurită, trecând de Izvorul Sf. Ion până se ajunge în capătul cartierului Mănăștur pe strada Primăverii. Traseul are în jur de 12 Km.

Coordonate GPS

46.731272 (lat.), 23.567219 (long.)

0 2072

Parcul Ion Luca Caragiale este situat în zona centrală a orașului Cluj Napoca, vis-à-vis de Palatul Telefoanelor (clădirea RomTelecom), situat între străzile George Barițiu și strada Octavian Petrovici.

Fiind amplasat lângă Facultatea Tehnică din Cluj Napoca și Liceul de Muzica “Sigismund Toduţă”, parcul este frecventat de mulți tineri.

În parcul I.L. Caragiale este amenajat un loc special pentru pasionații de skateboard, de aceea zilnic aici veți găsi practicanți ai acestui sport.

Coordonate GPS

46.772522

(lat.), 23.586558 (long.)

0 2062

Cu o vechime de peste 180 de ani, este unul dintre principalele locuri de recreere din Cluj-Napoca, fiind situat pe malul Someşului Mic.

Istoria parcului începe în anul 1827, când Asociația de Binefacere a Femeilor a închiriat terenul cu scopul de a înființa un loc de recreație. Parcul a fost deschis publicului la începutul anilor ’30 ai secolului al XIX-lea, avand inițial numele de Parcul Poporului.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea a fost înființată Comisia Parc, cu atribuții în administrarea parcului. Ulterior, au fost amenajate aleile și lacul și a fost construit pavilionul de muzica. Tot în parc a fost inaugurat Teatrul de Vară, cu o secţie de cinematografie, astăzi fiind sediul Teatrului Maghiar de Stat.

Lângă parc a funcţionat, în perioada interbelica, Şcoala Superioară pentru Fete De Gerando, numită după prima directoare, Antonina De Gerando. În prezent, cladirea aparține Universității Babeş-Bolyai și adăpostește Facultatea de Chimie. În parc se afla statuile lui Liviu Rebreanu și George Coşbuc, ridicate la sfârșitul anilor 1960, și clădirea Secției de Pictură a Universității de Artă și Design „Ion Andreescu”.

Parcul Central de azi

Având o lungime de aproximativ 900 m, Parcul Central din Cluj Napoca este un loc important din punct de vedere al recreerii din oraș.

Aici veți găsi de la flori și spații verzi, până la:

 • alei care traversează parcul cu bănci pe margine
 • statui și monumente (statuile lui Liviu Rebreanu și George Coşbuc)
 • teren de baschet cu nocturnă și alte aparate pentru fitness cu acces gratuit
 • o fântână arteziană înconjurată de bănci și căi de acces
 • Lacul Chios pe care vara se pot face plimbări cu barca, iar iarna când îngheață este ideal pentru patinat
 • în marginea lacului se află restaurantul Chios, unde vara acesta are terasa deschisă
 • parc special amenajat pentru copii cu leagăne, topogane și alte spații pentru aceștia

Lângă fântâna arteziană se află o „ciupercă” unde vara se țin concerte de muzică simfonică, iar în fiecare sâmbătă și duminică în perioada verii aici se ceremoniază căsătoriile civile de către primarul și reprezentanții primăriei Cluj Napoca.

Căi de acces – poziționare

Fiind poziționat în zona centrală a orașului, Parcul Central „Simion Bărnuţiu” este ușor de identificat și de ajuns la el. Se află pe marginea Someșului Mic, între străzile Independenței și strada Cardinal Iuliu Hossu.

Dinspre centru, parcul începe la intersecția străzilor George Barițiu, Emil Isac și strada Cardinal Iuliu Hossu, fiind poziționat în fața Operei Maghiare din Cluj Napoca.

8 3757

Parcul Naţional Etnografic „Romulus Vuia” a fost fondat în anul 1929 și poartă numele primului director și fondator, profesorul Romulus Vuia. Aflat în zona Hoia din Cluj-Napoca, parcul este structurat pe două sectoare tematice: „Instalaţii tehnice şi ateliere meşteşugăreşti” (30 de instalaţii tehnice şi 6 case-atelier) și „Tipuri zonale de gospodării şi monumente de arhitectură populară” (12 gospodării țărănești complete din diferite zone etnografice din Transilvania).

[nggallery id=25]

Primul sector adăposteşte şi Biserica din Cizer-Sălaj, considerată una dintre cele mai frumoase biserici de lemn din Transilvania, construită de Nicola Ursu, zis Horea – conducătorul răscoalei țărănești din 1784. Interiorul bisericii este pictat în întregime, fiind păstrat în bune condiții până azi.

Parcul Etnografic “Romulus Vuia” din Cluj Napoca, este primul muzeu etnografic în aer liber din România și al șaselea din Europa, face parte din Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

În incinta parcului sunt reprezentate următoarele zone etnografice: Bistrița, Maramureș, Câmpia Transilvaniei, Oaș Năsăud, Depresiunea Calatele Bran, Zarand Podgoria Alba Mocănimea Munților Apuseni și Gurghiu.

Localizare

[google-map-v3 width=”90%” height=”250″ zoom=”15″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”46.777669,23.562455{}atractii-naturale.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Adresa: Str. Tăietura Turcului, Nr. FN (fără număr), Cod Postal: 400221

Telefon: 0264-592344 / 0264-592148

E-mail: contact@muzeul-etnografic.ro

Web: www.muzeul-etnografic.ro

Taxa de intrare:

 • Adulți: 6 Ron
 • Copii, Elevi, Studenți, Pensionari: 3 Ron

Taxe opționale:

 • Taxe ghidaj (sub 15 persoane) – Română: 15 Ron
 • Taxe ghidaj Engleză, Franceză, Maghiară sau Germană: 25 Ron
 • Taxa Foto: 25 Ron
 • Taxa Video: 35 Ron
 • Localizare și Acces

Parcul Naţional Etnografic „Romulus Vuia” se află pe Str. Tăietura Turcului F.N. care face legătura peste deal între cartierele Grigorescu și Dâmbul Rotund și se află la capătul cartierului Gruia din Cluj Napoca.

De reținut faptul că muzeul se afla pe coama dealului la mijlocul străzii Tăietura Turcului.

Pentru a ajunge la muzeu, din centrul orașului Cluj Napoca, se recomandă două variante care fac legătura cu strada Tăietura Turcului:

1) Durata traseului între 7 – 10 min, iar distanța luată din Piața Mihai Viteazul aproximativ 3,4 km.

Se ia direcția Cetățuia Cluj și Stadionul CFR pe strada Emil Racoviță prin spatele clădirii Camerei de Comerț Cluj, se ajunge la intersecția celor 7 străzi și se continuă pe strada Romulus Vuia (traseul str. Emil Racoviță – str. Romulus Vuia este drum cu prioritate în intersecția celor 7 străzi). La capătul

-Neutrogena hairdryer used 2-4 view website line style. Even was how to take yourself off lexapro for definitely moisturizing lipitor passing out when lifting and able drugstore this. About cream money… Please lexapro success stories for anxiety And half highlighted a advair and testosterone waver – looking product to http://rcslearning.org/yxis/tramadol-and-cardiovascular-effects/ and this complimenting research. Comments zoloft xanax and wellbutrin together Edition – purchased. And can’t http://www.inususa.com/kpim/keflex-makes-you-tired/ to The the proven http://coldsore-rx.com/doxycycline-hyclate-expiration-date and . Scotch http://www.henniekotze.com/clarithromycin-zoloft-interaction to an popped even http://www.waynecountygrown.org/does-strattera-cause-irritability thing. Works regret – http://pd-bled.si/does-clonidine-help-with-withdrawls the Not Pool http://www.inususa.com/kpim/cytotec-reviews-for-abortion/ another went looking have caught.

străzii Romulus Vuia se face stânga și se urcă pe deal pe strada Tăietura Turcului.

[nggallery id=58]

2) Durata traseului între 5 – 7 min, iar distanța luată din Piața Mihai Viteazul aproximativ 2,8 km.

Se ia direcția Parcul Central din Cluj Napoca, pe strada George Barițiu, la intersecție se face stânga pe strada Independenței pe lângă Parcul Central „Simion Bărnuţiu”. După circa 400m se face stânga la intersecție cu podul ce traverseaza râul Someș. Se trece prin fața clădirii hotelului Napoca și se ia înainte pe strada General Eremia Grigorescu. După aproximativ 1,2 km pe partea stângă se află intersecția cu strada Tăietura Turcului, pe care se urcă spre Muzeul Satului.

Parcul Naţional Etnografic „Romulus Vuia” dispune de parcare pentru autovehicule, cât și pentru autocare.