Atractii Naturale
Cuprinde Atractii Naturale din oras si imprejurimile acestuia. Cuprinde parcuri, paduri, lacuri si alte gradini spectaculoase din Cluj, acestea urmand sa fie adaugate periodic.

Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca este considerată a fi una dintre cele mai frumoase astfel de grădini din lume. Aceasta este recunoscută la nivel internațional datorită numeroaselor plante care cresc aici, unele dintre ele foarte rare și spectaculoase, dar și datorită amenajării terenului din interiorul ei, propice dezvoltării speciilor de plante de pe toate meridianele lumii.

Panorama orașului Cluj-Napoca este una destul de spectaculoasă și merită văzută cel puțin odată dacă vizitezi Clujul. Când este văzut de sus, Clujul își arată toate culorile, își arată clădirile moderne contrastând cu monumentele istorice și devine un răsfăț pentru ochi. Noi am găsit cele mai bune locuri din oraș pentru a putea vedea panorama Clujului așa cum trebuie. Iată care sunt acestea.

O dată ce am intrat în luna iulie, vara pare că s-a instalat pe meleagurile ardelene, în ciuda ocazionalelor zile ploioase care strică planurile turiștilor și weekendurile localnicilor. Dar dacă facem abstracție de ele și ne plănuim ieșirile la plajă sau în natură conform predicțiilor meteo, putem avea parte de weekenduri plăcute pe care le putem transforma în adevărate mini concedii.

Indiferent dacă te afli deja în Cluj sau plănuiești să ajungi în capitala Ardealului, iată mai jos două locații din apropierea orașului unde poți evada pentru câteva zile. Ambele au legătură directă cu apa, deoarece apa ne atrage cel mai mult în anotimpul călduros. Este vorba despre Băile Cojocnei și despre Lacul Tarnița. Iată mai jos câteva detalii despre fiecare dintre acestea.

Băile Cojocnei este o stațiune balneo-climaterică aflată în partea de est a comunei Cojocna din județul Cluj, chiar lângă Pârâul Valea Sărată. Aici vei găsi lacurile saline Toroc și Lacul Mare, a căror apă tratează afecțiunile reumatismale precum artroze, tendinoze, poliartroze spondiloze, dar și afecțiuni endocrine și ginecologice. În Lacul Mare, denumit și Lacul Băilor, salinitatea apei este de 109,8 gr/l. Stațiunea Băile Cojocnei se află la 22 de kilometri de Cluj și a fost modernizată în ultimii ani cu fonduri europene, oferind turiștilor condiții deosebite la momentul actual.

Lacul Tarnița se află în comuna Gilău din județul Cluj, la 27 de kilometri distanță, și este un lac de acumulare care prezintă peisaje senzaționale. Frumusețea zonei este faimoasă printre turiști și clujeni, care deseori o aleg pentru o destinație de weekend. Pe lângă oportunitățile de scăldare, aici poți apela și la activități de relaxare la iarbă verde sau la plimbări în natură care îți vor îndepărta stresul zilnic.

Cea mai bună modalitate de a te bucura într-un weekend de una dintre aceste două locații (sau chiar și de amândouă) este cu ajutorul mașinii. Dacă nu dispui de una personală, poți închiria o mașină la prețuri foarte avantajoase, beneficiind astfel pentru câteva zile de confortul, intimitatea și independența unui autoturism personal.

Poți închiria mașini din Cluj, dar poți comanda un autoturism și la aeroportul din Târgu-Mureș, în cazul în care ai această nevoie. Serviciul de rent-a-car îți asigură mobilitatea necesară pentru a te deplasa pe traseele județului Cluj și din țară extrem de rapid și convenabil, economisind timp și bani.

Sursă imagine

0 1287

Vacanțele reprezintă o modalitate de relaxare și recreare pentru fiecare turist. Cluj Napoca pune la dispoziția locuitorilor și vizitatorilor numeroase spații verzi, cu numeroase băncuțe, zone de relaxare și sport, alei pietruite și spații de socializare. Vă propunem un tur al celor mai cunoscute spații verzi din Cluj Napoca, unde să petreceți momente de liniște și de relaxare.

Prima oprire este Grădina Botanică de pe strada Republicii. Fondată în 1872 pe o suprafață inițială de 4,3 hectare, grădina a fost mărită considerabil în 1920 din inițiativa prof. Alexandru Borza, al cărui nume îl poartă în prezent. Pe o suprafață de 14 hectare se pot admira peste 11.000 de exponate, așezate pe mai multe categorii: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic și medicinal. Zonele care nu trebuie ratate sunt: Grădina Japoneză cu plante specifice, un turn de unde se vede o frumoasă panoramă asupra grădinii și a orașului, un lac mic și o terasă de lemn acoperită; Grădina Romană, dominată de statuia zeiței Ceres și încadrată de două sicrie veritabile descoperite în vechiul oraș roman Napoca și Serele, unde se găsesc numeroase plante exotie.

În Grădina Agrobotanică din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară se găsesc peste 1.800 de specii vegetale care pot fi admirate. Grădina Agrobotanică a fost înființată în 1903 pe o suprafață de mai puțin de un hectar. A fost extinsă la aproape 7 hectare în 2007, dar în 2012 a fost restrânsă la suprafața actuală de 3 hectare. Pe lângă speciile și soiurile de importanță agricolă și medicinală, în Grădina Agrobotanică au fost create două colecții speciale, cea a plantelor de stâncărie și cea a plantelor suculente. Muzeul viu este împărțit în 4 sectoare, ornamental, ecologic, sistematic și al biodiversității, oferind găzduire unui număr mare de specii de viețuitoare.

Parcul Central, situat lângă Facultatea de Chimie și Opera Maghiară, reprezintă pata verde a orașului Cluj Napoca. Parcul a fost înființat în anul 1827 de Asociația de Binefacere a Femeilor, iar în a doua jumătate a secolului al XIX-lea au fost amenajate aleile și lacul și a fost construit pavilionul de muzică. În prezent, parcul are o lungime de 900 m, unde se găsesc alei care traversează parcul cu bănci pe margine, statui și monumente, teren de baschet cu nocturnă, aparate de fitness cu acces gratuit, spațiu special amenajat pentru copii o fântână arteziană, lacul Chios și clădirea Casinoului.

Cetățuia reprezintă una dintre cele mai romantice locuri din Cluj Napoca, dar și un loc de unde se poate admira o priveliște deosebită asupra orașului. Vechea Fortăreață de tip Vauban, cu ziduri, bastionae și o redută, a fost construită după planurile arhitectului militar Giovanni Murando Visconti. În prezent, din fortificație se mai pot admira o parte din ziduri, câteva clădiri și reduta care a fost transformată în Turnul Parașutiștilor. În partea din spate a cetățuii se găsește o parte din zidul construit din pământ din vechea fortificație, un parc pentru copii, cu teren de baschet cu nocturnă și teren de fotbal.

Turul grădinilor se termină cu Parcul Național Etnografic „Romulus Vuia” – Muzeul Satului. Parcul înfințat în 1929 este structurat pe două sectoare tematice: „Instalaţii tehnice şi ateliere meşteşugăreşti” (30 de instalaţii tehnice şi 6 case-atelier) și „Tipuri zonale de gospodării şi monumente de arhitectură populară” (12 gospodării țărănești complete din diferite zone etnografice din Transilvania). În incinta parcului sunt reprezentate următoarele zone etnografice: Bistrița, Maramureș, Câmpia Transilvaniei, Oaș Năsăud, Depresiunea Calatele Bran, Zarand, Podgoria Alba, Mocănimea Munților Apuseni și Gurghiu.

Deși se apropie sezonul rece, toamna încă ne oferă zile călduroase în care să putem exploata împrejurimile Clujului și să descoperim locuri noi, de o frumusețe rară, câteva ascunse bine, parcă invitându-ne să le descoperim. Nu departe de Cluj, la doar 30 km, găsim un ochi de apă de o culoare azurie, ca și aceea a Mediteranei. Chiar dacă peisajul nu seamănă cu zonele exotice specifice, în mijlocul pietrelor calcaroase gălbui și a tufișurilor de papură verde crud, s-a format Laguna Albastră, un lac natural apărut recent.

Format pe locul unei foste mine de caolin (argilă albă), fiind inundată de izvoare subterane care au pătruns prin pânza freatică a caolinului, Laguna Albastră se află în spatele dunelor de nisip, formând cu acestea un loc de poveste, unde culorile se amestecă într-un mod plăcut, dând naștere unui loc încă neexplorat și necunoscut, chiar și pentru locuitorii din zonă. În 1995, balta a secat din cauza unor lucrări, pierzând și populația de pești existentă, însă, cu trecerea timpului, apa s-a adunat din nou, păstrând aceeași de un culoare albastru limpede și același farmec ca și altădată.

Localizare

Laguna Albastră  se găsește la 30 km de Cluj Napoca, în apropierea comunei Aghireșu. Din păcate nu sunt indicatoare sau drumuri amenajate, astfel că trebuie să vă înarmați cu multă răbdare, dar vă garantăm că o să merite din plin. Există două rute de acces: Cluj-Napoca – Baciu – Gârbău – Aghireş Fabrici sau Cluj-Napoca – Gilău – Căpuş – Gârbău – Aghireş Fabrici. O dată ce ajungeți în Aghireș, trebuie să mergeți tot înainte pe lângă clădirea BRD și să treceți peste calea ferată. Drumul cu mașina se termină după aproximativ 4 km, astfel că va trebui să faceți o plimbare de 300 – 400 m până veți ajunge la malul laului.

[google-map-v3 width=”100%” height=”350%” zoom=”16″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”46.889993,23.290586{}atractii-naturale.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Cu un potențial turistic extraordinar, dar din păcate nepromovat, lacul din mijlocul dunelor de nisip duce cu gândul la o oază din deșert, o gură de aer pentru cei care vor să evadeze din viața cotidiană și zgomotul orașului. Laguna Albastră este un loc minunat de scăldat pentru mulți care vor să se răcorească în zilele fierbinți, deși se spune că lacul prezintă prea multe minerale nocive pentru om. Este nevoie doar de o singură vizită și de câteva ore pentru a înțelege potențialul acestei zone, dar vă asigurăm că vă veți întoarce de fiecare dată cu plăcere în mijlocul acestui peisaj parcă scos din povești.

foto

0 2333

Baile Sarate de la Cojocna se afla la circa 22 km de Cluj Napoca, se ajunge aici prin localitatea Apahida spre Cojocna.

Orarul in care baile sunt deschis publicului in timpul verii este zilnic intre orele 07.00 – 19.00.

Pretul biletului de intrare este 10 lei pe persoana. Exista parcare in incinta, iar un sejlong este 10 lei / zi.

[google-map-v3 width=”90%” height=”250″ zoom=”15″ aptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”ro” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”46.952943,24.545449{}atractii-naturale.png” bubbleautopan=”false” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

In incinta strandului se pot inchiria terenuri de fotbal si tenis de camp, iar preturile variaza intre 50-60 lei pentru terenul de fotbal si 20 – 30 lei pentru terenul de tenis de camp.

Galerie Foto

Sunt 2 lacuri sarate cu adancimi diferite.

Apa te tine la suprafata deoarece este sarata si nu este nevoie sa stii sa inoti.

Baile Sarate de la Cojocna este o alternativa buna in locul strandurilor din zona Cluj Napoca.

Orarul la Strand(vara) este zilnic intre orele 07.00 – 19.00 , iar pretul de intrare este 10 lei.
Exista parcare in incinta, iar un sejlong este 10 lei / zi.

3 10805

Lacul Tarnița este al doilea lac de acumulare dupa localitatea Someșul Rece din comuna Gilău din direcția Cluj Napoca. Distanța între Barajul Lacul Tarnița și municipiul Cluj Napoca este de circa 27 km la intrarea pe baraj și circa 35 km până la zona „Coada Lacului” unde lacul se subțiază și devine un râu ce alimentează continuu barajul cu apa proaspătă din munții Mărișel.

Frumusețile zonei sunt cunoscute atât de localnici, cat și de clujenii ce o vizitează, în special în weekenduri, reprezentând și un important punct de agrement.

Fiind o zonă frumoasă din munții Apuseni cu multe peisaje unice și aproape de Cluj Napoca, pe malul lacului Tarnița s-au construit foarte multe vile, pensiuni și cabane.

Activitățile recreative desfășurate pe lac sunt înnotul, pescuitul, plimbările cu barca sau jetski-ul, însă majoritatea se desfășoara în cadru neorganizat.

Se spune că pe fundul lacului există pești ce depășesc 1-2 m lungime.

Descriere Lacul Tarnița din județul Cluj

Lacul Tarnița din județul Cluj este un frumos lac de acumulare ce are o suprafață de circa 215 ha cu o lungime de peste 8 km și o adâncime maximă de peste 70 de metri. Apa din barajul Tarnița este adusă de râul Someșul Cald.

 

Barajul Tarnița a fost construit în anul 1974, cu scop de a produce energie electrică. Forma acestuia este asemănătoare cu un arc, având o lungime a coronamentului de 237 m și înălțime de 97 m.

Recomandări

Dacă ești turist și stai în Cluj Napoca câteva zile, merită să admiri peisajul atât ziua, cât și noaptea. Seara, acest peisaj este izbitor ca frumusețe prin contrastul dintre pădurea întunecoasă din jur și barajul iluminat. (se poate face acest traseu dus-întors din Cluj Napoca în maximum 1h).

foto

8 4135

Traseu auto de 1 zi: “Lacurile de acumulare din Cluj ”

Rezumatul traseului:

Cluj Napoca – Lacul Gilau – Somesul Rece – Somesul Cald – Lacul Tarnita – Marisel – Belis – Huedin – Cluj Napoca

Traseul atinge cele mai importante si mai spectaculoase lacuri de acumulare ale Clujului, intr-o zi, parcurgand o distanta de 130km dus-intors din Cluj Napoca.

Plecarea din Cluj Napoca trebuie sa se faca cat mai de dimineata, deoarece drumul este plin de peisaje unice si zone pe care nu poti sa nu te opresti sa le admiri, si timpul va trece repede.

De retinut pentru traseu:

  • pe traseu, intre Gilau, Tarnita, Belis si Huedin nu sunt benzinarii asa ca e recomandat sa alimentati cu suficient combustibil
  •  fiind o zona muntoasa numarul restaurantelor este limitat, asa ca ar prinde bine un sandwich (locuri unde se poate manca se gasesc in Gilau, Belis sau Huedin)
  • daca intentionati sa explorati zona prin paduri sau pe dealurile muntoase, e bine sa aveti echipament pentru munte si lichide la indemana (e recomandat sa fiti cu un cunoscator al zonei pentru expeditii mai ample)

Descriere traseu turistic:

Prima destinatie Lacul Gilau ( 46.743507, 23.369551):
Din Cluj Napoca, se ia directia spre Oradea, spre localitatea Floresti.

La intrarea in Gilau se face la stanga spre „Somesul Rece”.
Inainte de a intra in Somesul Rece, apare pe dreapta primul lac de acumulare: „Lacul Gilau”.

O priveliste unica a lacului se poate vedea daca se intra pe podul din dreapta spre Motel Gilau.
Lacul este vizibil si din Somesul Rece, aflat la 5 minute din acest punct.

Somesul Rece (46.733668, 23.361523) este o localitate ce apartine de comuna Gilau. Din centrul localitatii se face la dreapta spre drumul ce duce la localitatea Somesul Cald.

Dupa cateva curbe apare barajul Lacul Somesul Cald. Dupa ce se trece barajul se poate parca la circa 50 metri pe un mic platou ce-ti ofera o priveliste ampla asupra luciului de apa.

Aici poti gasi pe partea cealalta a drumului un mic izvor cu apa proaspata de munte.

Drumul spre localitatea Somesul Cald (46.733302, 23.333480 ) iti ofera posibilitatea de a cobori la malul lacului traversand cararile formate deja printre tufisuri si copaci.

Dupa Somesul Cald la 1-2 km peisajul se deschide, dealurile se indeparteaza putin si apare in stanga imaginea barajului de la Tarnita ( 46.727529, 23.300301).

Din acest loc si pana pe baraj drumul este plin de serpentine si curbe stramte.

Barajul lacul Tarnita din judetul Cluj are o suprafata de circa 215 ha cu o lungime de peste 8 km si o adancime maxima de peste 70 de metri. (afla mai multe despre Tarnita).

In continuare drumul merge pe marginea lacului si din cand in cand desisul de copaci se despica pentru a permite o priveliste unica asupra lacului.

La un moment dat se formeaza un mic drum pietruit (care poate sa fie stricat de ploi mai ales primavara) care duce spre zona cunoscuta de clujeni drept „Coada Lacului”. Aici lacul se ingusteaza si continua cu un rau ce aduce apa rece din munti.
In acest loc poti sa stai sa explorezi zona, sau sa poposesti pentru a manca.

In continuare drumul duce in zona Marisel, Muntii Apuseni 46.674294, 23.120728.

Aici din nou poti sa opresti si sa faci mici trasee pentru a explora zona. (afla mai multe despre zona Marisel)

Traseul continua pana se ajunge la o intersectie  cu drumul spre Belis, unde trebuie sa se faca dreapta, pentru a ajunge la barajul de la Belis – Fantanele, unul dintre cele mai frumoase si mai mari baraje din Transilvania.

Lacul Belis – Fantanele (46.667768, 23.058962) se intinde pe o lungime de circa 27km si are un luciu de apa de circa 900 ha.

Lacul se poate vizita de grupuri (in special in weekend) cu barca cu motor (circa 10 lei/persoana pentru o tura) sau cu barcute ce se inchiriaza din dreapta lacului. (se ajunge pe o alee pe malul lacului).

Lacul Belis Fantanele are o istorie uimitoare ce se invarte in jurul vechiului sat ce a fost inundat pentru a se construi barajul. (Afla mai multe despre istoria lacului si localitatii Belis)

De aici drumul duce printre paduri si sate spre localitatea Huedin (46.864372, 23.026708), un mic oras la circa 50 km de Cluj Napoca, pe drumul european E60.
De aici si pana in Cluj Napoca (46.772829, 23.595814) drumul poate fi aglomerat si de aceea poti ajunge in circa 1h.

Acest traseu se poate mari pana la 2-3 zile daca se exploreaza zona Marisel, daca se inconjoara lacul Belis sau se viziteaza zona protejata din Muntii Apuseni (Cascada Valu Miresei, Pestera Muierilor sau Ghetarul Focul Viu).

0 1583

Parcul Operei este amenajat încă din anul 1885, la inițiativa primarului de atunci, Haller Károly.

Parcul este amplasat într-o zonă centrală, fiind înconjurat de multe clădiri istorice, palate și piețe cu bogată istorie.

Printre acestea se numără:

  • Teatrul Național și Opera Română din Cluj
  • Inspectoratul Școlar Județean, fosta Casă a Învățătorilor
  • Palatul de Justiție
  • Clădirea Comandamentului Armatei a IV-a Transilvania
  • Bastionul Croitorilor
  • Piața Avram Iancu și Piata Cipariu
  • Localizare

În Piața Ștefan cel Mare, în spatele clădirii Operei Române.